Scrum is de meest gebruikte agile methodiek. Bij Scrum wordt gewerkt in kleine multidiciplinaire teams (3 tot 9 mensen), die in perioden (sprints) van één tot vier weken constant een product opleveren dat waarde heeft voor de klant. Het product dat opgeleverd wordt kan daadwerkelijk in een productie omgeving geplaatst worden. Scrum wordt veel gebruikt bij de ontwikkeling van software, maar je ziet het het ook steeds vaker toegepast worden binnen andere vakgebieden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld sales, marketing en het onderwijs.

De kernwaarden van scrum

Scrum ValuesScrum basis wordt gelegd in 5 kernwaarden, die het graag uitstraalt. Het goed toepassen van deze waarden helpt een team beter te worden als team door het tot leven brengen van de Scrum pillars Inspection, Adaption en Transparancy en de opbouw van vertrouwen binnen het team.

Scrum Framework

scrum framework

Scrum rollen

Scrum bestaat uit drie rollen, deze combinatie van rollen is nodig om de juiste producten voor je klanten op te leveren:

- Product owner: verantwoordelijk voor het product en hoe dat product moet werken.

- Scrum master: verantwoordelijk om het proces optimaal te laten verlopen en dat Scrum goed nageleefd wordt.

- Development team: verantwoordelijk voor hoe het product gebouwd wordt. Dat kan zijn via techniek, maar ook kwaliteit is hier een groot onderdeel van.

Het complete proces staat beschreven in de Scrum guide.

Scrum artifacts

Scrum artifactsScrum bestaat uit drie artifacts, deze artifacts zijn een soort kapstok waar een brokje functionaliteit heen gaat om waarde te kunnen leveren aan de klant:

-          Product backlog: hier staat al het werk op, dat voor het product gedaan moet worden. Dit zijn bijvoorbeeld user stories, features en epics, maar ook technical debt, of verbetervoorstellen voor het team.

-          Sprint backlog: de sprint backlog is de lijst met activiteiten, die gedaan worden in de huidige sprint (een korte periode, waarin de focus op een beperkt aantal user stories ligt). Het team heeft deze samengesteld, zodat ze aan het einde van de sprint kunnen laten zien wat ze aan waarde hebben opgeleverd.

-          Increment: dit is het product waar het uiteindelijk om gaat. De samenvoeging van alle functionaliteit, die gebouwd is met dat wat in de laatste sprint is gebouwd. Dit is uiteindelijk wat je klanten gaan gebruiken.

Scrum evenementen

Scrum kent 5 verschillende evenementen, waarin mensen georganiseerd bij elkaar komen. Daarnaast hoeven er voor Scrum geen extra meetings gehouden te worden.

-          Sprint: De sprint is de periode waarin alles gedaan wordt: de evenementen, maar ook het ontwikkelwerk. Sprints volgen elkaar direct op, er zit geen pauze tussen en voor voorspelbaarheid zorgt men dat de sprints even lang zijn. Een Sprint is maximaal één maand lang, maar de voorkeur is om het zo kort mogelijk te houden.

-          Sprint planning: Bij sprintplanning zit het Scrum team bij elkaar om te bepalen wat in er in de sprint gedaan gaat worden. Het team bepaalt een thema voor die sprint (Sprint goal) en discussieert hoe de user stories omgezet gaan worden in werkende software.

-          Daily Scrum: Dit is een dagelijks moment van 15 minuten om als development team te bepalen of je nog op de juiste weg bent om de sprint goal te kunnen halen. Deze is altijd op dezelfde plaats en zelfde tijd,zodat iedereen altijd weet waar ze moeten zijn.

-          Sprint review: Tijdens de sprint review inspecteren het Scrum team samen met de stakeholders (geïnteresseerden) hoe de voortgang is van het product en wat de volgende acties zouden moeten zijn. Het Development team laat ook het increment zien in een demonstratie

-          Sprint retrospective: de sprint retrospective is een moment van reflectie. Het Scrum team bespreekt hoe het proces ging en waar er punten waren om te verbeteren. Eén belangrijk punt uit deze sessie wordt meegenomen in de volgende sprintbacklog, zodat ook het team zichzelf verbetert.

Het complete proces staat beschreven in de Scrum guide, deze kun je hier downloaden.

Scrum toepassen

De Scrum guide kort, maar er zijn veel processen bedacht om te zorgen dat Scrum echt goed toegepast wordt. Denk daarbij aan:

Belangrijk in Scrum is om continue te verbeteren in daarom gebruiken wij binnen Delta-N Scrum voor al onze projecten.

Scrum is ook te combineren met andere agile methoden, zoals Kanban. Het is ook eenvoudig voor meerdere teams tegelijk te gebruiken.

Enkele referenties

Schiphol Amsterdam Airport

Turien & Co

Hulp bij Scrum

Scrum is makkelijk om te leren, maar moeilijk om goed toe te passen. Wij kunnen je helpen om Scrum goed te implementeren of naar een hoger niveau te brengen. Onze Scrum consultants hebben zowel de theoretische als praktische kennis om met een pragmatische aanpak één of meerdere teams naar een nieuwe hoogte te brengen.

Heb je meer interesse in Scrum en hoe dit in jouw organisatie toegepast kan worden? Wij helpen je graag met het implementeren en verbeteren van jouw ontwikkelproces. Vul hieronder het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Neem contact met ons op

Contactverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Pascal Kruijmel

    Account Manager

    Plan een meeting

      • LinkedIn
      • Mail
      • Telefoon
      • 085 – 487 52 22
        pascalk@delta-n.nl
        Connect met Pascal
        invisible box