Ontwikkeling dataplatform
Tijdens de coronapandemie werd het ineens een uitdaging om alle patiënten de juiste zorg te blijven bieden, zonder dat ziekenhuizen overbelast raakten. Om ervoor te zorgen dat coronapatiënten evenredig over de verschillende ziekenhuisregio’s verspreid werden en de zorg toegankelijk bleef, is in maart 2020 het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) opgericht. IT speelde hierin een essentiële rol. Delta-N heeft met de ontwikkeling van een dataplatform voor optimale zorgspreiding een grote bijdrage geleverd aan een efficiënte verdeling van patiënten.
Iedereen toegang tot zorg
Om patiënten optimaal te spreiden, moest LCPS informatiestromen zoals zorgcapaciteit en COVID-bezetting van ziekenhuizen verzamelen en analyseren. Door het grote aantal betrokken partijen en de noodzaak om snel te handelen, was dit een complexe uitdaging. Een dataplatform voor optimale zorgspreiding bood de oplossing door alle relevante gegevens op één centrale plek samen te brengen.
Willem Grool, destijds Operationeel leider van het LCPS "Toen we tijdens de eerste golf begonnen, gebruikten we een noodoplossing voor dataverzameling en dataopslag. Dit leverde ons niet de informatie op die nodig is om de zorgcapaciteit optimaal te plannen. Daarom zijn we eind 2020 gestart met de professionalisering van datasystemen. Doel was stabiliteit van beschikbare data en beveiliging van gegevens en datastromen."
Willem Grool: "De doelen zijn bereikt. Er staat nu een stabiel systeem waarin
op een efficiënte en veilige wijze dataverwerking plaats vindt. "
LCPS heeft de combinatie van VIQTOR DAVIS en Delta-N ingeschakeld vanwege de deskundigheid en flexibiliteit die getoond is tijdens het project bij het LCH. Daarnaast beschikte Delta-N over de noodzakelijke combinatie van expertises op het gebied van cloud architectuur, cloud engineering, software ontwikkeling en adoptie.
Een toekomstbestendig fundament
Margit Laurs, Chief Plans en Product Owner: “Delta-N heeft een dataplatform voor optimale zorgspreiding gerealiseerd, waarmee stakeholders via een webportaal op een veilige en makkelijke manier de gevraagde informatie kunnen uploaden. Met het Platform is een snellere, meer betrouwbare en efficiëntere verwerking van data naar visualisaties mogelijk die gebruikt kunnen worden ter onderbouwing van verschillende operationele strategieën, prognoses en scenario’s."
Margit Laurs: "Wij hebben de samenwerking met Delta-N als erg positief ervaren.
Delta-N is een professionele en doelgerichte organisatie waarin samenwerking op een prettige manier plaatsvindt."
De gebruiker centraal
Een van de uitdagingen bij dit project was ervoor zorgen dat ketenpartners data op de juiste manier aanleverden. Vooral toen de aanlevering verschoof van regio’s naar individuele instellingen, nam het aantal betrokken partijen toe. Daarbij varieerde het niveau van automatisering sterk.
Hier is op twee manieren op ingespeeld: enerzijds is tijdens de architectuur rekening gehouden met deze diversiteit, anderzijds is er veel aandacht besteed aan adoptie. Door samen met stakeholders de doelgroepen in kaart te brengen, kon voor elke groep een passende aanpak worden bepaald. Dit heeft geleid tot een breed gedragen implementatie van het dataplatform voor optimale zorgspreiding.
Optimale bezetting ziekenhuizen
In crisissituatie waarin snel geschakeld dient te worden is een goede samenwerking cruciaal. Tijdens de ontwikkeling van het dataplatform is de samenwerking dan ook zeer intensief geweest. En dat is alle partijen goed bevallen.
Dankzij het dataplatform beschikt LCPS nu op ieder moment over de informatie om optimaal patiënten te kunnen spreiden zodat de zorg in Nederland overal toegankelijk blijft.
Lees voor meer informatie het uitgebreide artikel over de ontwikkeling van een dataplatform voor optimale zorgspreiding voor het LCPS.