ReferentiesDevOpsBinckBank – Verbetering Continuous Delivery Proces

BinckBank - Verbetering Continuous Delivery Proces

Binckbank-XNL-1762

Op verzoek van Microsoft en BinckBank heeft Delta-N een analyse traject (DTDPS) uitgevoerd, waarin de knel- en verbeterpunten zijn opgesteld voor BinckBank met betrekking tot hun software ontwikkeling. Ook is er een roadmap opgesteld met de ambities van BinckBank. Op basis van de uitkomsten en aanbevelingen is een nieuw project gestart dat in het teken stond van de “verbetering van het Continuous Delivery proces”.

Onder begeleiding van 2 ALM consultants van Delta-N is er gewerkt aan de implementatie van verschillende aspecten die bijdragen aan Continuous Delivery: Agile, Application Lifecycle Management (ALM) en DevOps.

Application Lifecycle Management

Rondom het ALM stuk was de migratie naar TFS 2013 een belangrijk onderdeel. Daarnaast werd voor een deel van de projectadministratie gebruik gemaakt van JIRA. Voor een optimale  ondersteuning van het ontwikkelproces is er gekozen om over te stappen op Team Foundation Server. Om de diversiteit van de ontwikkelteams en platformen te ondersteunen is ook het versiebeheer systeem Git in combinatie met Team Foundation Server Version Control ingezet.

Scaling scrum

Naast de aandacht voor de tooling gebruikt door de ontwikkelteams is er ook aandacht besteed aan verbeteringen in het Scrum Proces. Voor een succesvolle en soepele adoptie is gebruik gemaakt van pilot teams waarna uitrol en schaling over de andere teams heeft plaatsgevonden. De Delta-N consultants hebben geholpen met de dagelijkse ondersteuning van de teams. Na elke sprint kon het proces aangepast of verbeterd worden indien noodzakelijk.

DevOps

Voor de verbeteringen van het Continuous Delivery proces is er ook ruimschoots aandacht besteed aan het isoleren van de ontwikkelteams over ontwikkelomgevingen. Teams hebben de beschikking gekregen over een eigen ontwikkelomgeving voor optimale flexibiliteit. Een speciaal system team is opgericht om Continuous Delivery verder vorm te geven en er is een integratie gedaan tussen bestaande build en deployment systemen en TFS.

Het gehele project heeft een half jaar in beslag genomen en is op een agile manier uitgevoerd. Door middel van Agile practices als Sprint planning, review en daily standup is het project inzichtelijk gemaakt en heeft het uiteindelijk bijgedragen aan een grote eerste stap richting het ultieme einddoel: Continuous Delivery.

Jeffrey Severijn – CIO Retail: "We hebben een grote stap gezet richting ons doel "sneller releasen". Het project dat de ALM Consultants van Delta-N hebben begeleid heeft geleid tot een helder inzicht in welke stappen genomen moeten worden om tot dit doel te komen. De flexibele benadering, open en eerlijke communicatie en transparantie gedurende het traject maken dat het een zeer succesvol project is geweest dat een solide basis heeft gelegd voor de volgende stap."

Project: Verbetering Continuous Delivery proces
Organisatie: BinckBank
Branche: ICT
Producten/diensten: DTDPS traject, roadmap voor verbetering Continuous Delivery proces