Cloud SolutionsBescherm je datacenter: Azure backup en site recovery

BESCHERM JE DATACENTER: AZURE BACKUP EN SITE RECOVERY

Microsoft Azure is niet alleen een Cloud platform om uw resources en workloads op te hosten, maar kan ook gebruikt worden om uw On-premise datacenter te beschermen tegen uitval van diensten en verlies van data. Microsoft Azure biedt twee diensten als Recovery Services aan die u hiervoor kunt gebruiken: Azure Backup en Azure Site Recovery.

Azure Backup

Data is binnen het moderne bedrijfsleven een van de belangrijkste zaken. Behoud van de integriteit van de gegevens en het waarborgen van de beschikbaarheid ervan is van cruciaal belang voor uw organisatie. Bestaande lokale backup-oplossingen bieden niet altijd voldoende bescherming en het toevoegen van (opslag)capaciteit brengt vaak kostbare investeringen met zich mee. Azure Backup stelt u in staat de bestaande On-Premise backup-oplossingen aan te vullen of geheel te vervangen met een schaalbare, betrouwbare, veilige en versleutelde Cloud-oplossing voor maximale dekking tegen lage kosten.

Met Azure back-up kunt u de noodzaak om een Off-site locatie voor tape back-ups elimineren. Voldoe aan de wettelijke eisen voor de lange termijn bewaring van gegevens. Traditioneel wordt voor langdurige bewaarperioden gekozen voor tape. Azure Backup biedt een aantrekkelijk alternatief voor tape dankzij aanzienlijke kostenbesparingen, kortere hersteltijden en een bewaarperiode van maximaal 99 jaar.

Er zijn diverse implementatiescenario's om de data in uw On-Premise datacenter te beschermen:

System Center Data Protection manager: Integreer Azure backup met uw System Center DPM Server. Hierdoor wordt SCDPM in staat gesteld om de Azure Cloud te gebruiken als Off-Site locatie.

Azure backup server: Installeer een aparte Azure backup server in uw datacenter om zodoende on-site en off-site backups te realiseren.

Azure backup agent: Middels de Azure backup agent bent u in staat om individuele servers (zowel Windows als Linux) te back-uppen naar de Azure Cloud.

Bescherm diverse workloads welke draaien in publieke Clouds of private datacenters. De Azure Backup Server biedt ondersteuning aan een verscheidenheid aan toepassingen, zoals file servers, SQL server, Sharepoint, Exchange en Windows-clients.

Heeft u Virtual Machines in Azure draaien, dan kunt u gebruik maken van de Azure VM Backup service. Hiermee beschermt u uw workloads welke in de Azure Cloud draaien en bent u in staat om deze simpel en snel binnen Azure te herstellen mocht dat nodig zijn.

Site Recovery

Met Azure Site Recovery kunt u uw omgeving beschermen door de replicatie van virtuele machines te automatiseren aan de hand van beleidsregels die u instelt en beheert. Azure kan voor u Hyper-V-, VMware- en fysieke servers beschermen en u kunt voor uw herstel-site gebruik maken van Azure of uw eigen secundaire datacenter. Site Recovery coördineert en beheert de voortdurende replicatie van gegevens via integratie met bestaande technologieën zoals System Center en SQL Server AlwaysOn.

U kunt eenvoudig plannen maken om de dienstverlening snel te herstellen. Deze plannen worden in Azure opgeslagen en kunnen eenvoudig van aard zijn of geavanceerd uitgewerkt worden om te voldoen aan uw bedrijfsbehoeften. Maak hierbij gebruik van Windows Powershell-scripts en Azure Automation-runbooks. Deze plannen kunt u van tevoren testen zonder de huidige dienstverlening te verstoren.

Door uw workloads naar Azure te repliceren heeft u nieuwe mogelijkheden tot uw beschikking. Met enkele klikken migreert u toepassingen naar Azure of breidt u tijdelijk uit naar Azure om de extra capaciteit te gebruiken indien er zich een piek voordoet in de vraag. Repliceer productie workloads naar Azure om de kopieën ervan te gebruiken voor het uitvoeren van rapporten en analyses zodat dit geen invloed heeft op uw productie omgeving. Zet nieuwe versies van uw toepassingen welke gebruik maken van kopieën van live gegevens en schakel vervolgens naadloos over.

Azure Site Recovery controleert op afstand continu de status van uw beveiligde omgeving. Alle communicatie met Azure is versleuteld. Maakt u gebruik van een eigen herstel-site, dan blijven de gegevens en replicatie van uw virtuele machines op uw eigen netwerk. Indien u gebruik maakt van Azure als herstel-site, dan worden uw gegevens versleuteld gerepliceerd.

Erik Kooijman, Cloud Infrastructure Architect

Neem voor meer informatie over het beschermen van uw datacenter met Azure Backup en Azure Site Recovery contact op met Heiko Wijtenburg via 085 – 487 52 00.

Neem contact met mij op