DevOpsPraktische stappen om je release frequentie te verhogen deel VI

Deel 6: verkort de release cyclus: een stap naar snellere innovatie

Over de voordelen van vaker releasen, is veel te zeggen. Belangrijke redenen zijn om sneller in te spelen op vragen van (potentiële) klanten, sneller kunnen toetsen van nieuwe functionaliteit bij de eindgebruiker en het verkleinen van risico’s door kleine wijzigingen in productie te zetten. In deze serie van blogs gaan we ervan uit dat de voordelen bekend zijn. In een apart blog worden de voordelen van vaker software releasen besproken.

techorama

Op het technologiecongres Techorama heb ik een presentatie  mogen geven: “Not Netflix, Microsoft or Amazon? Practical steps to increase deployment frequency”. In een serie van blogs deel ik de tekstuele toelichting van deze sessie. De slides zijn via deze link te downloaden.

Waarom dit blog?

In de snel veranderende wereld van softwareontwikkeling is het cruciaal om snel en efficiënt te kunnen reageren op nieuwe eisen en marktomstandigheden. Een veelvoorkomend probleem dat ik vaak tegenkom, is dat bedrijven vastzitten in lange releasecycli. Dit belemmert niet alleen de innovatie, maar kan ook leiden tot gemiste kansen. In dit blog deel ik mijn persoonlijke ervaringen en inzichten over hoe je de releasecyclus kunt verkorten en welke voordelen dit met zich meebrengt. 

De aanleiding: lange releasecycli 

Veel bedrijven worstelen met lange releasecycli, vaak variërend van enkele weken tot zelfs een half jaar. Dit kan leiden tot trage reacties op marktveranderingen en klantbehoeften. Maar wat als ik je vertel dat je dit probleem eenvoudig kunt oplossen door de releasecyclus te verkorten? 

De oplossing: verkort de release cyclus  

verkort de release cyclusHet verkorten van de releasecyclus is eenvoudiger dan je denkt. Begin met kleine stappen. Als je momenteel elke drie maanden een release hebt, probeer dan over te stappen naar elke twee maanden. Als je elke twee sprints een release hebt, ga dan naar elke sprint. Het belangrijkste is om een verbetering door te voeren, maar houd het realistisch. 

Voordelen van een Kortere Release Cyclus

  1. Snellere Feedback: Door vaker te releasen, krijg je sneller feedback van gebruikers. Dit stelt je in staat om sneller te reageren op problemen en verbeteringen door te voeren.
  2. Hogere Kwaliteit: Regelmatige releases dwingen je om continu te testen en te verbeteren, wat uiteindelijk leidt tot een hogere kwaliteit van je product.
  3. Betere Concurrentiepositie: Snellere releases betekenen dat je sneller kunt inspelen op marktveranderingen en klantbehoeften, wat je een voorsprong geeft op de concurrentie.

Wat Kan Delta-N Betekenen?

Bij Delta-N begrijpen we de uitdagingen van lange releasecycli. Onze unieke aanpak richt zich op het stapsgewijs verkorten van de releasecyclus zonder concessies te doen aan de kwaliteit. We helpen je bij het implementeren van een strategie die past bij jouw organisatie en zorgen ervoor dat je team de nodige ondersteuning krijgt om deze verandering succesvol door te voeren.

Praktische Tips voor het Verkorten van de Release Cyclus

  1. Begin Klein: Maak een kleine verbetering en kijk waar het pijn doet. Dit helpt je om realistische stappen te zetten zonder overweldigd te raken.
  2. Behoud Kwaliteit: Verander niet alles in één keer. Blijf bijvoorbeeld de twee weken durende handmatige regressietests uitvoeren om de kwaliteit te waarborgen.
  3. Leer en Pas Aan: Door het proces te doen, ontdek je wat werkt en wat niet. Pas je aanpak aan op basis van deze inzichten.

Conclusie: Kleine Stappen, Grote Resultaten

Het verkorten van de releasecyclus kan een enorme impact hebben op je organisatie. Het zorgt voor snellere feedback, hogere kwaliteit en een betere concurrentiepositie. Bij Delta-N staan we klaar om je te helpen deze verandering door te voeren. Begin vandaag nog met het verkorten van je releasecyclus en ervaar de voordelen zelf.

 Ben je klaar om je releasecyclus te verkorten en je concurrentiepositie te verbeteren? Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe Delta-N je kan helpen bij deze transformatie.

Marcel Groennou, DevOps Consultant

  • Wil jij ook werken aan een Modern Ontwikkelproces bij klanten? Bekijk vacatures!