OplossingenScaled agile

Scrum is een krachtige methodiek om software te ontwikkelen. De enige beperking is, dat het eigenlijk maar één team faciliteert van 3 tot 9 personen. Hoe pas je de agile principes toe als je meerdere teams of een groter aantal developers hebt?

Wordt een applicatie groter of groeit het aantal wensen van de stakeholders van de applicatie, dan zien we dat er vaak meerdere teams aan één product werken. Het met meerdere teams volgens Scrum werken noemen we Scaled Scrum. Let wel, dat een product in dit geval kan bestaan uit één applicatie waar meerdere teams aan werken, maar ook meerdere applicaties die samen één product vormen met onderlinge afhankelijkheden.

Scaled Scrum

Scaled scrum

Er zijn diverse frameworks beschikbaar om scrum op te schalen. We lichten er een aantal uit:

Large Scaled Scrum (LeSS)

LeSS staat voor Large Scaled Scrum. LeSSHet gaat door op de basis van Scrum, waarbij men als toevoeging heeft, dat het voor meerdere teams is. Net als Scrum hebben ze de minimale kaders aangegeven om de organisatie te laten werken en hoe je deze kaders invult is naar inzicht van de organisatie. Voor meer informatie: less.works

Nexus

Nexus is het scaling framework van Scrum.org. het instituut dat onder anderen de PSM 1 certificering uitgeeft en opgericht is door één van de bedenkers van Scrum; Ken Schwaber. Nexus heeft net als LeSS de basis in Scrum liggen, waarbij men net wat meer framework om Scrum heen zet. Kijk hier voor meer informatie over Nexus.

Scrum@scale

Scrum@Scale is het framework vanuit Scrum Alliance. Scrum Alliance is eigendom van Jeff Sutherland, de andere bedenker van Scrum. Tegenover Nexus zijn het nuances, hoe je om moet gaan met de situatie, dat meerdere teams samenwerken aan één product. Kijk hier voor meer informatie over scrum@scale.

Scaled Agile Framework (SAFe)

Scaled Agile FrameworkSAFe is anders dan de andere frameworks. Het heeft een hele organisatie ingevuld met verschillende hierarchische lagen. Dit heeft als voordeel, dat het makkelijk te implementeren is: alles staat al voor je ingevuld. Het nadeel is, dat er een risico is, dat je meer implementeert, dan nodig is. Voor meer informatie: https://www.scaledagileframework.com/

Al deze verschillende vormen van scaled agile hebben hun voordelen, maar ook hun nadelen. Het is belangrijk om goed te bepalen welke het beste bij jouw situatie past. Wij kunnen je adviseren welke het beste bij jou past om te implementeren en de juiste aanpassingen daarop te doen.

Spotify ModelSpotify Model

Naast deze vormen wordt vaak het Spotify Model genoemd. Dit is echter niet echt een scaled agile model, maar eerder een management model. Het uitgangspunt wordt gevormd door autonome teams, die eventuele problemen direct zelf proberen op te lossen. De 'Squads' en 'Gildes' uit het Spotify Model zijn oplossingen die specifiek ontwikkeld zijn voor de  problemen waar Spotify op dat moment mee kampte.  Ze zijn niet zondermeer toepasbaar om het probleem in jouw organisatie op te lossen.

Een alternatief

Scaled Scrum is een oplossing voor het probleem van coördinatie tussen teams. Het is echter niet de enige optie. Er is een alternatief dat minder vaak genoemd wordt. Probeer niet een framework te gebruiken om Scrum heen, maar probeer de oplossing ergens anders te vinden. Denk hierepbij aan CI/CD (Continuous integraton/ Continuous dloyment – de technische oplossing om software constant up to date te houden en naar productie te kunnen brengen) en daarmee het onafhankelijk maken van de teams en hun producten.

Heb je hulp nodig bij het succesvol inrichten van processen of tools om de samenwerking tussen meerdere teams te vergroten? Wij voorzien je graag van deskundig advies. Neem voor meer informatie contact met ons op via onderstaand formulier.

Neem contact met ons op

Contactverzoek

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
 • Pascal Kruijmel

  Account Manager

  Plan een meeting

   • LinkedIn
   • Mail
   • Telefoon
   • 085 – 487 52 22
    pascalk@delta-n.nl
    Connect met Pascal
    invisible box