ReferentiesDevelopmentOntwikkeling van de BUIG applicatie

Ontwikkeling van de LIAS BUIG applicatie

Gemeenten ontvangen van de Rijksoverheid geld voor de financiering van bijstandsuitkeringen. De zogenaamde Buig-budgetten. Achter de hoogte van deze budgetten gaan complexe berekeningen schuil. Gemeenten hebben daardoor vaak geen beeld van de te verwachten uitgaven en inkomsten. Door alle kennis rondom Buig te bundelen in een webapplicatie, kunnen gemeenten nu inzicht krijgen in de Buig-gelden middels rapportages, vergelijkingen en prognoses.

Succesvol voorbeeld

De webapplicatie BUIG is een gezamenlijk initiatief van onderzoeks- en adviesbureau APE Public Economics en Inergy (destijds Frontin).
Inergy is de eigenaar van de applicatie Product Algemene Uitkering voor het Web (Lias PAUW). Een webapplicatie waarmee gemeenten de uitkering uit het Gemeentefonds kunnen berekenen en analyseren. De PAUW applicatie wordt inmiddels door meer dan 95% van de Nederlandse gemeenten gebruikt.

APEAPE is een onderzoeks- en adviesbureau gespecialiseerd in beleidsvraagstukken in de publieke sector. Binnen APE is alle kennis rondom de Buig-budgetten aanwezig. Leonie Gercama en Johan Vonk waren als specialisten op het gebied van de complexe Buig materie nauw bij het project betrokken.

Leonie Gercama: “Door de handen ineen te slaan met Inergy combineren we onze kennis van Buig met de ervaring met applicaties op het gebied van gemeentefinanciën (PAUW).”

De ontwikkeling van Buig

De keuze om Delta-N in te schakelen voor de ontwikkeling was een logische vanwege de jarenlange goede samenwerking rond de PAUW applicatie. Buig diende net als PAUW via het web benaderbaar en daardoor laagdrempelig en toegankelijk te zijn. Dat de PAUW applicatie als voorbeeld kon dienen qua architectuur en look-and-feel heeft het proces enorm versneld.

Innovatieve hoogstandjes

De BUIG-applicatie bevat enkele innovatieve hoogstandjes. Aangezien de betrouwbaarheid van de data cruciaal is, is met name de import module waarin vele miljoenen records verwerkt worden, uitgegroeid tot het paradepaardje (asynchrone verwerking, stages, loosely-coupled componenten, cross-check validaties en een goede performance). Ook op reporting vlak zijn enkele uitdagingen overwonnen waarbij op basis van slimme templates, getallen, teksten, tabellen en grafieken in de rapportages zijn verwerkt. Vanwege het innovatieve karakter is BUIG mede tot stand gekomen met behulp van WBSO subsidies.
Voor APE was de samenwerking met Delta-N nieuw, maar er was vanaf het begin af aan een goed gevoel. Leonie Gercama: “Wij hebben de samenwerking met Delta-N gedurende het gehele traject als zeer prettig ervaren.”

Scrum aanpak

Er is een Scrum aanpak gehanteerd bij de ontwikkeling van Buig. Voor Delta-N is dit de standaard aanpak bij alle projecten, maar voor APE was scrum nieuw.
Leonie Gercama: “Voor ons was dit een eerste kennismaking met Scrum. Dit was even wennen, maar is ons goed bevallen. We hebben een zestal sprints gedefinieerd waarin steeds nieuwe functionaliteiten zijn opgeleverd. Gedurende het hele traject is er nauw contact geweest met het team en als Stakeholders kregen we elke twee weken inzicht in de voortgang tijdens de Sprint Review. Voordeel van deze iteratieve aanpak is dat het de flexibiliteit bood om feedback van gemeenten nog tijdens de ontwikkeling te verwerken.”

Samenwerking

Ter ondersteuning van de samenwerking en communicatie tijdens het project is gebruik gemaakt van een aantal tools. Azure DevOps voor de ondersteuning van het Scrum proces, zoals de backlog met ontwikkelitems. Daarnaast is gebruik gemaakt van Microsoft 365 voor o.a. het delen van documenten.

Snel resultaat

Het traject is in de zomer van 2016 van start gegaan, in november stond er een volledige applicatie en vanaf 1 januari waren er al de eerste (proef)gebruikers. Dat het traject zo snel verlopen is en de eerste release alle functionaliteiten bevatte die ze voor ogen hadden, zorgde voor veel tevredenheid bij APE.
 


“Dat het traject zo snel verlopen is en de versie alle functionaliteiten bevat die we voor ogen hadden, zorgt voor tevredenheid. We zijn trots op wat er nu staat!”

- Leonie Gercama, consultant APE -


 

Doorontwikkeling

Gezamenlijk wordt er ook gewerkt aan de doorontwikkeling. Het ontwikkelproces is geautomatiseerd, zodat het mogelijk is om sneller nieuwe functionaliteiten te ontwikkelen en beschikbaar te stellen aan de gemeenten. Zo wordt er altijd gewerkt aan een nieuwe versie.

Leonie Gercama: “Gemeenten zullen bij het gebruik van BUIG verbeterpunten tegenkomen en behoefte hebben aan nieuwe functionaliteiten. Deze ervaringen van gebruikers proberen wij meteen in de applicatie te verwerken. Wij stimuleren gemeenten ook om feedback te geven door gebruikerssessies te organiseren en een klankbordgroep op te richten. Ook kom ik zelf in mijn nieuwe rol als accountmanager veel bij gemeenten voor demonstraties en om ze op weg te helpen met de applicatie. Dit biedt veel inzicht in wat goed werkt en waar mogelijke verbeterpunten zitten.”

Beheer en support

Ook op het gebied van beheer en support loopt de samenwerking gewoon door. Net als bij de PAUW applicatie zorgt Delta-N voor de ondersteuning van de applicatie, de hosting en support.


“We werken al jaren prettig samen met Delta-N. Ze zijn nauw betrokken bij het beheren van onze complexe producten. Incidenten, verbeteringen en kleine wijzigingen worden snel en vakkundig opgepakt. Met onze gezamenlijke inzet zorgen we dat klanten snel het maximale uit de producten kunnen halen.”

- Sonja Valstar, Business consultant Inergy -


Download whitepaper applicatie moderniseringHeb je ook applicaties die verouderd zijn of die je naar de cloud zou willen migreren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Ontdek alles over applicatie modernisering in de gratis whitepaper ‘Survivalgids voor digitalisering en disruptie’ via de button hiernaast.

Meer weten over het ontwikkelen of moderniseren van een applicatie? Neem contact met ons op via 085 – 487 52 00.

Project: ontwikkeling LIAS BUIG applicatie
Organisatie: Inergy
Branche: Zakelijke dienstverlening
Producten/diensten: software development, support