Cloud SolutionsNieuwe Team Sites in SharePoint

Nieuwe team sites in SharePoint

SharePoint

In eerdere blogs hebben we al beschreven dat SharePoint flinke veranderingen ondergaat. Zo zijn inmiddels nieuwe interfaces voor Document Bibliotheken gelanceerd en ook de formulieren hebben een flinke make-over gehad. Tot nu toe was de ervaring voor de eindgebruiker altijd gemengd. Een deel oud en een deel nieuw. De nieuwe interface werkt erg prettig en oogt zeer modern. Helaas was het mengen van de verschillende ervaringen soms wat verwarrend.

Team Sites en Office 365 Groups

Recent is Microsoft begonnen met de uitrol van de nieuwe SharePoint Team Sites. Deze zijn voor de eindgebruiker helemaal opgebouwd in de nieuwe interface en met alle nieuwe ervaringen. Daarnaast zijn de nieuwe teamsites gekoppeld aan Office 365 Groups.
Voor elke Group die je aanmaakt wordt ook een SharePoint Team Site aan gemaakt. En voor elke nieuwe stijl Team Site die je aanmaakt wordt een Group aangemaakt. Nu klinkt dat misschien wat verwarrend, maar eigenlijk is het heel logisch als je Groups een beetje kent.  Wanneer je dat weet, dan maakt Microsoft eigenlijk geen Team Site aan voor je Group, maar het is meer dat ze hem openstellen. Zo kun je nu op de onderliggende Team Site ook extra bibliotheken en lijsten maken. En je kunt pagina’s maken in nieuwe stijl.
Zo ziet een nieuw aangemaakt Team Site er uit: 

Nieuwspagina's

Team Sites bevatten standaard de mogelijkheid om nieuwsitems toe te voegen. De ervaring om mooie nieuwspagina’s te maken is een stuk verbeterd. Alles werkt bijzonder makkelijk en snel en pagina’s worden ook op mobiele devices goed weergegeven.

Deze nieuwe nieuws pagina’s komen (in de toekomst) allemaal samen in de nieuwe SharePoint apps. Daar heb je de mogelijkheid om al het nieuws waar jij toegang toe hebt te volgen.

Nieuwe SharePoint WebParts

Als onderdeel van de nieuwe ervaring zijn er ook nieuwe WebParts beschikbaar gekomen. Oude webparts werken helaas niet in de nieuwe omgeving, maar er zijn standaard al enkele interessante webparts beschikbaar:

SharePoint webparts

Zelf nieuwe WebParts maken behoort ook al tot de mogelijkhede. De grote SharePoint community is ook al flink aan de slag gegaan om veel extra WebParts beschikbaar te maken.

De toekomst van Team Sites

Deze eerste uitrol van nieuwe Team Sites is voor organisaties die de basis van SharePoint gebruiken al een zeer welkome verbetering. Team Sites maakt het werken met SharePoint veel eenvoudiger en sneller.

De klanten die graag dat stapje extra met SharePoint willen zetten zijn op dit moment gelimiteerd tot het maken van eigen WebParts. De tooling hieromheen is echter nog in beta en een algemene release wordt pas begin 2017 verwacht.

In de iets verdere toekomst komen er ook mogelijkheden om zelf complete pagina’s te maken. Ook lijkt het aanpassen van de styling in de toekomst tot de mogelijkheden te behoren. In beide gevallen is het echter nog niet precies duidelijk hoe het door Microsoft uitgerold gaat worden. Ook valt het te betwijfelen of alle mogelijkheden van het ‘klassieke’ SharePoint terug zullen keren.

Wilt u weten hoe u het beste gebruik kunt maken van deze nieuwe mogelijkheden of wat het betekent voor uw huidige gebruik van SharePoint, neem dan contact met ons op via 085 - 487 52 00.