DevOpsNieuw in Visual Studio 2017

Nieuw in Visual Studio 2017

VS20177

24 februari 2017 - Microsoft komt op 7 maart met de nieuwe versie van Visual Studio, Visual Studio 2017. Het is voor Microsoft een bijzondere gelegenheid want het is het 20-jarig jubileum van Visual Studio. Door de jaren heen hebben ze zich gericht op het verbeteren van de productiviteit van de ontwikkelaar. In Visual Studio 2017 is dat niet anders. Ze hebben voor deze release vier hoofdpunten die ze als volgt benoemen; Boosted productivity, Redefined fundamentals, Streamlined Azure development en Five-star mobile development. Wat zijn de belangrijkste verbeteringen?

Boosted productivity

In VS2015 is het nieuwe compiler platform Roslyn geïntroduceerd. In VS2017 worden de mogelijkheden van deze technologie verder benut om tijdens het coderen de ontwikkelaar te wijzen op mogelijke problemen in de code. Onafhankelijk van taal of platform krijg je betere feedback op het gebied van IntelliSense, code fixes en debugging, en is het makelijk om door de code te navigeren en te refactor-en.
Een voorbeeld is de verbeterde IntelliSense in een grote code base. Er zijn iconen toegevoegd om de lijst op type te filteren (methods, properties, classes, etc.). Elk filter heeft een eigen keyboard shortcut die je te zien krijgt als je over het icoon gaat. Om deze feature aan te zetten ga je naar Tools > Options > Text Editor > [C# | Visual Basic] > IntelliSense en check je de optie voor ‘filtering and highlighting’.

 IntelliSense

Een ander voorbeeld is het filter op de Error List. Door te klikken op de error kan je specifieke errors aan of uit zetten zodat je kan focussen op een specifiek probleem.

filter op de Error List
Daarnaast is de loop Code - Compile - Test verbeterd. Waar dit eerst apparte activiteiten waren, kan je nu de nieuwe feature /live-unit-testing-met-visual-studio-2017Live Unit Testing aanzetten. Dit zorgt ervoor dat tijdens het ontwikkelen de code op de achtergrond gecompilieerd wordt en unit testen uitgevoerd worden. In de editor is te zien wat de status is van de code en van de unit test.

 Code - Compile - Test

Redefined fundamentals

Microsoft introduceert in VS2017 het nieuwe concept Workloads. Tijdens de installatie van VS2017 kan er gekozen worden voor die Workloads die voor de gebruiker van toepassing zijn. Daarnaast kunnen specifieke componenten en talen toegevoegd worden. Dit geeft de mogelijkheid om Visual Studio volledig naar eigen wensen in te richten. Zo kan je de installatie footprint minimaal houden.

Redefined fundamentals

Tevens is het starten Visual Studio en het laden van solutions verbeterd. Lightweight Solution Load geeft de mogelijkheid om grote solutions snel te laden. Onderdelen worden alleen geladen als ze nodig zijn.
Daarnaast is het nu mogelijk om, naast een solution, een folder te openen. Het is dus niet meer nodig om een solution te hebben, belangrijk voor die projecten die geen solution of projoct file nodig hebben. Als er in de geopenden folder solutions aanwezig zijn kan je in de solution explorer wisselen tussen de Folder View en de Solution View. Daarbij krijg je de keuze welke solution je wilt laden.

Streamlined Azure development

De integratie van Azure tools in VS2017 is ook sterk verbeterd. Het maakt het nog makkelijker om, zonder Visual Studio te verlaten, cloud-first applicaties aan te maken. De configuratie, bouwen, debuggen, package en deployen van applicaties en services kan direct vanuit de IDE. Daarbij kan je bij het gebruik van Visual Studio Team Services (VSTS) vanuit Visual Studio een DevOps pipe line opgezet worden.

Streamlined Azure development

Five-star mobile development

Er zijn verschillende Workloads om mobile apps te ontwikkelen, VS2017 en Xamarin, Apache Cordova en Visual C++ cross platform library development in Visual Studio. Met Xamarin kan je nu in Visual Studio sneller en makkelijker je mobile apps voor Android, iOs en Windows bouwen en debuggen. Hiervoor zijn de debugging en profiling tools sterk verbeterd.

Five-star mobile development

Voor Cordova development is het nu mogelijk om, in een browser-based simulator, direct de resultaten te zien tijdens het ontwikkelen.

Al met al lijkt het Visual Studio 2017 weer mooie verbeteringen te brengen. Niet alleen voor de Windows stack developer maar ook voor ontwikkelaars op andere platformen.

Mark van den Berg, DevOps Consultant

Nieuwsgierig naar Visual Studio 2017. Volg 7 maart samen met ons de Launch via de Livestream. Neem voor vragen over een migratie naar Visual Studio 2017 contact met ons op via 085 - 487 52 00.