Digitale transformatie in de museumwereld

Voor culturele organisaties die hun digitale ambities waar willen maken

In de snel veranderende wereld van vandaag is digitalisering de norm geworden. Daarom is het ook voor musea cruciaal om de stap te zetten naar een moderne digitale organisatie in de Cloud. Deze stap naar de toekomst brengt niet alleen productievere en blijere medewerkers, maar ook de mogelijkheid om ons culturele erfgoed te bewaren en te delen op een manier die eerder niet mogelijk was.

Zorgeloos digitaal (samen)werken

De overstap naar de Microsoft Cloud biedt jou als museum de flexibiliteit om je operatie te moderniseren en te digitaliseren, terwijl het tegelijkertijd de beveiliging en privacy van de waardevolle inhoud waarborgt. De voordelen zijn tastbaar:

 • Soepele samenwerking: Een digitale samenwerkingsomgeving op basis van Microsoft Teams zorgt voor een soepele samenwerking tussen teams, afdelingen of partners en externen. Curatoren, marketeers en onderzoekers kunnen nu gemakkelijk én veilig samenwerken aan projecten, waar ze zich ook bevinden.
 • Efficiëntere werkprocessen: Door de overstap naar de Cloud kun je als museum je operationele efficiëntie verbeteren. Van de organisatie van evenementen, goedkeuringsprocessen, archivering tot back-ups, alles wordt gestroomlijnd. Dat resulteert in soepele en effectieve werkprocessen.
 • Schaalbare oplossingen: Ongeacht de grootte van je museum, kan de Microsoft Cloud worden aangepast aan je specifieke behoeften. Van kleinere galerijen tot musea die jaarlijks vele honderdduizenden bezoekers trekken, de Cloud groeit met je mee. Ook tijdelijke of seizoensgebonden pieken vang je eenvoudig op.
 • Data-gedreven besluitvorming: De Cloud biedt uitgebreide analysemogelijkheden waarmee je het gedrag van bezoekers kunt begrijpen, tentoonstellingen kunt optimaliseren en nieuwe manieren kunt vinden om betrokkenheid te stimuleren.
 • Informatieveiligheid: De ingebouwde beveiligingsfuncties van Microsoft Azure en Microsoft 365 beschermen de integriteit van de digitale informatie je museum tegen cyberbedreigingen.

Digitale strategie voor Musea

Dankzij onze samenwerking met diverse culturele instellingen, weten wij met welke uitdagingen musea te maken hebben. Het behouden van kunst, geschiedenis en cultuur terwijl je relevant blijft in een digitale wereld kan een enorme taak lijken. Maar met een heldere digitale strategie en stapsgewijze aanpak met voldoende aandacht voor de mensen, maak je er een succes van. Kijk maar naar de voorbeelden van het RKD (Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis), het Scheepvaartmuseum en het Wereldmuseum.

Digitale transformatie in de culturele praktijk

Wereldmuseum gaat digitaal- digitale transformatie

Grip op informatiebeheer

Het Wereldmuseum

Dankzij de stap naar de Cloud is de samenwerking binnen het Wereldmuseum enorm verbeterd. Alle data is gemigreerd naar Teams, waar medewerkers nu een meer gepersonaliseerde toegang tot informatie hebben. Microsoft 365 zorgt voor een flinke efficiencywinst en vraagt minder beheer.

Het RKD- digitale transformatie in musea

Werken op wolken

RKD

Dankzij het project ‘Werken op wolken’, kunnen medewerkers nu altijd en overal hun werk doen. Tegelijkertijd hebben ze zich kunnen ontwikkelen in het gebruik van moderne digitale hulpmiddelen. Tevens is het RKD nu verlost van de zorgen om het beheer en de beveiliging van een interne IT omgeving.

Scheevaartmuseum Digitale transformatie

Digitale transformatie

Het Scheepvaartmuseum

De migratie naar Teams en SharePoint Online heeft het Scheepvaartmuseum in staat gesteld om efficiënter te werken, informatie gemakkelijk te delen en samen te werken binnen teams. Een doelgerichte adoptie-aanpak heeft geleid tot een soepele overgang en versterkte samenwerking binnen het museum.

Moderne werkwijze voor iedereen

Een digitale transformatie betekent de stap naar een nieuwe werkomgeving en werkwijze. Niet alleen voor kantoorpersoneel, want ook bijvoorbeeld supposten en beheerders kunnen grote voordelen ervaren van de nieuwe situatie. Bijvoorbeeld doordat ze informatie kunnen raadplegen via hun mobiel.

Om een digitale transitie succesvol te laten zijn, is het cruciaal dat de gebruikers de veranderingen ook omarmen. Hiervoor is het belangrijk om alle medewerkers mee te nemen in de verandering en goed te begeleiden via bijvoorbeeld trainingen en vragensessies. Zeker zodra de niveauverschillen qua digitale vaardigheid binnen een organisatie wat groter zijn, is het belangrijk om een persoonlijke aanpak te hanteren, waarbij er extra begeleiding is voor medewerkers die dat nodig hebben. Wil je meer weten over onze adoptie-aanpak, vul dan het formulier in onderaan de pagina.

Start jouw reis naar een modern digitaal museum

 

modern digitaal museumMusea hebben de taak om onze geschiedenis en cultuur te bewaren en te delen met toekomstige generaties. Een taak die er in het huidige digitale tijdperk heel anders uitziet dan voorheen. Door de stap naar de Cloud te maken zorg je dat je als museum klaar bent voor de uitdagingen van de toekomst.

Neem net als het RKD, het Scheepvaartmuseum en het Wereldmuseum de stap richting een succesvolle digitale toekomst. Plan hieronder een vrijblijvende call in met onze Accountmanager voor de culturele sector en ontdek wat wij voor jouw museum kunnen betekenen.

Neem contact met mij op

Heb je vragen of wil je eens vrijblijvend kennismaken? Vul hieronder het contactformulier in en we nemen binnen één werkdag contact met je op.
 • Heiko Wijtenburg

  Account Manager

  Plan een meeting

    • LinkedIn
    • Mail
    • Telefoon
   085 – 487 52 21
   heikow@delta-n.nl
   Connect met Heiko
   invisible box
 • Blijf volledig op de hoogte