DevelopmentLow-code kan maatwerk software aanvullen, maar niet vervangen

Je kunt bijna geen gesprek meer hebben over software zonder dat de term low-code valt. Dat low-code, of citizen development, juist nu aan populariteit wint, is simpel te verklaren. Een goede programmeur vinden, is namelijk even zeldzaam als een sneeuwbui in Death Valley, dus moest er iets gebeuren om dit vak breder toegankelijk te maken. Voor fundamentele software-ontwikkeltrajecten kun je voorlopig niet om maatwerk heen en daar zijn meerdere redenen voor. Aangezien lowcode kan maatwerk software aanvullen, maar niet vervangen.

Low-code kan maatwerk software aanvullen, maar niet vervangen

Citizen development

Om te beginnen zijn echt goede low-code developers minstens zo schaars als de ‘aloude’ programmeurs. Sterker nog, de maatwerk development community is vele malen actiever en groter. Daarbij is de term ‘citizen development’ leuk gevonden, maar ongelukkig gekozen omdat het de benodigde vaardigheden van een low-code developer onderschat. En als de echte specialist moet worden ingevlogen, dan kun je je borst wel nat maken.

Maatwerk is ‘lean’

Belangrijker echter is het feit dat kwalitatief goed maatwerk, in tegenstelling tot low-code en wat daarover beweerd wordt, wèl per definitie ‘lean’ is. Klantspecifieke wensen kunnen op maat worden ingevuld en operationeel wordt er geoptimaliseerd naar de best passende resources. Dit biedt een hogere performance zonder dure licenties en dit wordt nog sterker merkbaar naarmate er meer gebruikers en apps worden toegevoegd. Omdat je dus uitsluitend betaalt voor wat je echt gebruikt, heb je met maatwerk al snel een gunstigere TCO.

Productiviteitsverbetering

Dat neemt niet weg dat er ook binnen maatwerkontwikkeling hard aan productiviteitsverbetering wordt gewerkt, om geen terrein te verliezen aan low-code development. Zo maken we zelf in toenemende mate gebruik van templates om snel een basisstructuur neer te zetten. Dat geldt ook voor de vele componenten, een soort halffabrikaten, waaruit bij maatwerk kan worden geput, zoals identity management en allerlei cloud native componenten. Hierdoor verschuift (ook) maatwerk enigszins richting orkestratie in plaats van telkens opnieuw het wiel uitvinden. Omdat dit met eveneens bewezen technologie gebeurt, neemt de kans op fouten en bugs ook nog eens sterk af.

Geen concessies

Tot slot kan met maatwerk beter worden voldaan aan de veelgehoorde eis van klanten om de user interface intact te laten. Is een software-applicatie echt van fundamenteel belang voor jouw organisatie, dan wil je geen concessies doen aan de user experience. Toch zien we bij Delta-N wel degelijk toepassingen waarbij low-code development meerwaarde heeft. Processen die zich binnen de muren van een organisatie afspelen zijn vaak goed met low-code in te vullen.

Overweegt jouw organisatie software te laten vernieuwen of ontwikkelen? Of heb je een low-code offerte voor je liggen? Laat ons je dan voorrekenen wat het maatwerk alternatief kan brengen. Pas als het totale plaatje zichtbaar is (TCO) kun je een weloverwogen beslissing nemen. Wij helpen je graag hierbij. Met 20 jaar ontwikkelervaring weten we intussen wel waar we het over hebben! Je kunt contact opnemen met Heiko Wijtenburg op 085 487 5221 of via heikow@delta-n.nl

Neem contact met ons op

Contactverzoek

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • foto van onze accountmanager Heiko Wijtenburg

    Heiko Wijtenburg

    Account Manager

    Plan een meeting

    • LinkedIn
    • Mail
    • Telefoon
    Bel: 085 – 487 52 21
    E-mail: heikow@delta-n.nl
    Connect met Heiko
    invisible box