DevelopmentLijdt jouw software ook aan ‘bitrot’?

Lijdt jouw software ook aan ‘bitrot’?Gebouwen waar geen onderhoud aan wordt gepleegd, raken in verval. Als auto’s jarenlang geen garage van binnen zien, kun je wachten op problemen door slijtage. En als we ons eigen lichaam niet goed onderhouden, liggen er allerlei klachten en ziektes op de loer. En software? Ook die kan bij verwaarlozing ‘ziek’ worden (in verval raken) in de vorm van bitrot. Hoewel genezing mogelijk is, is ook hier voorkomen het devies.

Toenemende kwetsbaarheden

Bitrot wordt in veel gevallen veroorzaakt door een geheugenlek of een andere moeilijk detecteerbare bug, veroorzaakt door een veranderende omgeving. De kans op bitrot is tegenwoordig vele malen groter dan vijftien tot twintig jaren geleden doordat de ontwikkelingen nu veel sneller gaan. De zogenoemde legacy apps van toen waren gecodeerd in een standaard programmeertaal van één fabrikant met een vaste library. In een bovendien rustig IT-landschap ging een app zonder onderhoud zomaar tien jaar mee.

Modern software development

De komst van nieuwe ontwikkeltechnieken heeft gezorgd voor een veel kortere time-to-market door gebruik te maken van een combinatie van verschillende componenten, libraries, frameworks en services. Dit kun je zien als kant-en-klare blokken functionaliteit waarin al veel voorwerk voor developers is gedaan om snel te kunnen leveren. In een specifiek onderdeel kan echter een kwetsbaarheid of fout zitten, en bij een hoge doorlooptijd van nieuwe versies kan die dus ook in jouw applicatie zijn ‘meegebakken’. Zonder regelmatig adaptief onderhoud (patchen) kan dit niet alleen het functioneren en de veiligheid, maar ook de levensduur van de software negatief beïnvloeden.

Monitoring van applicaties

Daarnaast is het nauwgezet monitoren van de applicatie tijdens gebruik van groot belang. Moderne developmentomgevingen bieden de mogelijkheid om applicaties nauw te integreren met monitoring tooling. Hierdoor wordt een belangrijke stroom aan informatie verkregen over de staat van de applicatie tijdens het dagelijks gebruik. Denk hierbij aan performance, logging en crash reports. Deze data vormen weer input voor zowel curatief als preventief onderhoud aan applicaties.

Structureel onderhoud

Om al dat onderhoud structuur te geven, adviseren we om in SLA’s ook een onderhoudsbudget voor software vast te leggen. Gemiddeld is één tot vier dagen onderhoud per maand voldoende om bitrot te verhelpen en te voorkomen. Regelmatig bijhouden is wat dat betreft beter dan af en toe een inhaalslag maken. Zo blijven ontwikkelaars namelijk ook zelf up-to-date en hoeven ze zich niet bijvoorbeeld na een jaar af te vragen ‘hoe het ook alweer zat’. Met deze aanpak blijf je bovendien qua beveiliging en compliance bij de tijd. Dat bevordert weer je wendbaarheid en daar is het uiteindelijk allemaal om te doen.

Heeft u verouderde software en wilt u weten hoeveel onderhoud er nodig is? Is een inhaalslag nodig of heeft u geen idee wat de status van uw software is? Lees dan meer over applicatie modernisering in onze whitepaper of neem contact op met Aleksander van ’t Hooft via aleksh@delta-n.nl.