Hybride Cloud

Is de cloud een roze wolk met een zilveren randje?

​De cloud is in opmars. Software komt steeds meer beschikbaar in online versies. PaaS, SaaS, IaaS zijn toverwoorden geworden die in iedere folder en bij elke leverancier op de tong liggen. Maar is de cloud wel de oplossing voor alle bedrijfsprocessen? En heb je wel echt de beschikking over alle functionaliteit die de on-premise versie van dezelfde software ook biedt? Laten we eens kijken naar deze vraag met Office 365 als voorbeeld.

Office 365 biedt diensten aan via de cloud die ook on-premise te gebruiken zijn, zoals Exchange, SharePoint en Lync. Voor de basisgebruiker biedt de online versie alle mogelijkheden die hij wenst. In de praktijk blijkt echter dat er een aantal on-premise servers nodig zijn, als je als organisatie de volledige functionaliteit van Office 365 op een optimale en gebruikersvriendelijke manier wilt benutten. Enkele voorbeelden:
- Je wilt graag Single Sign On gebruiken met een gebruikersnaam en wachtwoord van de eigen organisatie.
- Bepaalde gevoelige informatie wil je gewoon niet in de cloud opgeslagen hebben maar liever op de eigen servers.
- Je wilt de telefooncentrale gekoppeld hebben met Instant Messaging van Lync.
- Bij het starten met de cloud wil je stapsgewijs gebruikers kunnen overzetten naar de cloud maar de gebruiker mag er niets van merken.

Hybride oplossingen: best of both worlds

Door middel van hybride oplossingen is het mogelijk om de toegankelijkheid van informatie via de cloud te combineren met de kracht van de volledige functionaliteit van de on-premise serveroplossingen. Een combinatie van Exchange on-premise gekoppeld aan Exchange Online geeft de beheerder de mogelijkheid om mailboxen heen en weer te slepen van on-premise naar de cloud. Door een SharePoint server te koppelen aan SharePoint Online bepaal je dat bepaalde bibliotheken op je eigen servers worden opgeslagen in plaats van in de cloud. En door Lync Online aan een lokale Lync server te koppelen kun je via een telefonieprovider bellen via Lync naar vaste en mobiele nummers.

Dat klinkt dus helemaal fantastisch. Toch komt er wel wat bij kijken om dat allemaal voor elkaar te krijgen. En zijn er ook nog eens legio zaken die niet helemaal werken zoals je zou verwachten of die enige aanpassing van jouw organisatie vereisen. En natuurlijk moet je nog steeds een deel van je soft- en hardware in eigen beheer houden.

Meer informatie

Delta-N heeft ruime ervaring met het opzetten van hybride oplossingen voor onder andere Office 365. Tijdens de Techdays 2014 heeft Mike Platvoet een sessie verzorgd waarbij hij dieper ingegaan is op hybride oplossingen met Office 365. De sheets van zijn presentatie zijn hier terug te kijken: Hybride implementaties voor Office 365.
Wilt u meer informatie over de beste oplossing in uw organisatie? Neem dan contact op met Timothy Bohte via e-mail of op 085 - 487 52 13.