Wanneer een organisatie agile gaat werken, dan bestaat er meestal wel een beeld van hoe het team eruit moet gaan zien. Waar minder naar gekeken wordt, zijn de omstandigheden voor het team. Hoeveel ruimte krijgt een team om zelf het groeipad te bewandelen? En hoe help je als manager om dat pad goed begaanbaar te maken? In dit blog ga ik in op dat gedeelte van de agile organisatie. Ik begin met twee voorbeelden uit de praktijk.
Case één
Ik werkte voor een bedrijf dat software maakte voor interne klanten. Op een dag dat iedereen in een managementpositie deelnam aan een heisessie, werden wij als team gebeld door gebruikers. Er was iets mis met één van de applicaties en er diende onmiddellijk actie ondernomen te worden.
De mensen op de werkvloer kwamen bij elkaar, maakten kort een globaal plan en begonnen te zorgen voor een oplossing. We deden de dingen waar we goed in waren en binnen een half uur was het probleem weer opgelost en kon iedereen weer aan het werk. Een aantal managers belden 2 uur later, dat we een probleem hadden. Het probleem dat we 2 uur daarvoor al opgelost hadden.
Ik zal niet ingaan op of het sneller of beter kon, of dat het misschien juist sneller was omdat er geen management bij was. Feit is, dat de gebruikers blij waren, dat het zo snel opgelost was.
Case twee
Ik heb met een manager gewerkt, die 8 Agile teams onder zich had. Hij had daardoor gewoonweg de tijd niet om bovenop elk team te zitten. De teams waren gedwongen om zelf organiserend te worden. Nou ja: bijna. Er waren teams, die zelf organiserend werden en iedereen zijn of haar functie uitvoerde. Daar zag je ook groei en plezier in het werk.
Daarnaast waren er ook teams, waarin de Product owner of Scrum master de rol van de manager overnam. Dat blokkeerde niet alleen de groei van het team, maar de onervarenheid in management zorgde ook voor ontevredenheid in het team.
Hyper performing teams?
Deze twee cases hebben mij laten zien, dat onder de juiste omstandigheden een team gevormd kan worden dat een veel hogere waarde genereert. Misschien zelfs wel hoger dan verwacht kan worden. In de ene situatie door het gezamenlijk doel en het gevoel van verantwoordelijkheid van de medewerkers. In het tweede geval door de ruimte die de teams krijgen om hun werk zelf in te vullen.
Het liet me ook zien, dat je niet zomaar elk team hetzelfde kan behandelen, want soms is een team nog niet toe aan die vrijheid. Toch denk ik dat elk team in potentie hyper performing in zich heeft. Wanneer het zover is en wat de omstandigheden zijn, dat zal per team verschillen.
Ik heb hier wel wat tips voor jou als manager om die omgeving te creëren, want als manager heb je veel invloed op de ontwikkeling in het team (zelfs als dat betekent minder te doen)
Tips om je Teams beter te laten presteren
1. Experimenteer met alleen een doel te geven.
Dit kan door bijvoorbeeld de opdracht tot het organiseren van een team uitje zijn, maar kan ook het maken van een plan zijn om de volgende feature in het product te krijgen. Geef in zo’n geval alleen de kaders. Voor het uitje alleen een budget of periode en voor het product bijvoorbeeld alleen het plan en nog niet de uitwerking.
2. Geef niet altijd de oplossing.
Vaak is een manager beter ingelicht door hun eigen managers en heeft het team nog niet de tijd gekregen om de nieuwe informatie te verwerken. Geef het team de tijd om de informatie te verwerken en vraag ze zelf met een oplossing te komen.
3. Herinner jezelf eraan, dat jouw team is aangenomen om iets te creëren.
Je team bestaat uit hoog opgeleide mensen, die goed zijn in hun werk. Geef ze dan ook de ruimte om na te denken en creatief te zijn in hun oplossingen.
4. Leg eens een probleem voor waar jij zelf mee worstelt.
Het zal je verbazen met de oplossingen, waarmee het team kan komen en het geeft het team een beter gevoel over de samenwerking om de uitdagingen in de toekomst samen aan te pakken.
Resultaten
Door jouw team meer ruimte te geven, zul je op de korte of langere termijn de volgende positieve ontwikkelingen zien:
- Verhoogd gevoel van eigenaarschap van zowel het proces als het product door het team.
- Versterkt zelf-organiserend vermogen en daardoor minder afhankelijk van elke beslissing die jij eerst had moeten nemen.
- Als gevolg van bovenstaande ontwikkelingen zal de kwaliteit verhogen van het product, omdat het product echt van het team wordt. Men wordt trots op hun werk.
- De communicatie tussen de teamleden wordt beter, want het team zal zelf met de oplossingen moeten komen. En niemand kan het alleen.
- De communicatie tussen jou en het team wordt beter. Jij zal langzamerhand meer als klankbord gezien worden, dan als degene die stuurt en wijst en waar men misschien wel bang voor is.
Conclusie
Je teams gaan beter presteren als je ze de ruimte geeft. Laat ze zelf groeien, dan levert dat zowel op de korte als lange termijn tot diverse positieve ontwikkelingen.
Kun je hierin wel een handje gebruiken? Wij komen graag eens langs voor een goed gesprek over de mogelijkheden. U kunt ons bereiken op 085 - 487 52 00.
Alex Roos, DevOps Consultant