Cloud SolutionsHoe beheer ik mobiele apparaten?

In het huidige bedrijfsleven worden mobiele apparaten steeds gebruikelijker. Of we het nu hebben over telefoons of over tablets. En dan nog het verschil in persoonlijke apparaten of bedrijfsapparaten. Hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijfsdata op deze apparaten veilig is, en niet in verkeerde handen valt. Microsoft heeft hiervoor een product: Intune.

Wat is Intune

Microsoft Intune is een cloudbased managementoplossing. Met Intune kunnen apparaten op meerdere manieren beheerd worden. Het hele apparaat kan beheerd worden, dit wordt Mobile Device Management (MDM) genoemd.
Of er kan gekozen worden om alleen bepaalde applicaties te beheren, bijvoorbeeld Microsoft Outlook. Dit heet Mobile Application Management (MAM). Hiermee kunnen persoonlijke apparaten waar bedrijfsdata op staat beheerd worden, maar dan niet het hele apparaat alleen de geselecteerde en relevante applicaties.

Hoe beheer ik mobiele apparaten?

Waarom Intune

Intune is een product van Microsoft dat nauw samenwerkt met Office 365 en Azure AD. Dus voor bedrijven waar Office 365 gebruikt wordt en die mobiele apparaten willen beheren is het een logische stap. Standaard biedt Intune vele mogelijkheden om het beheer van bijvoorbeeld mailapplicaties en OneDrive te beheren. Hiervoor heeft Microsoft al een aantal standaardprofielen beschikbaar. Ook is het mogelijk om veel instellingen te controleren, zodat alleen apparaten die aan deze instellingen voldoen toegang krijgen tot bedrijfsdata. Denk hierbij aan een pincode van minimaal 6 cijfers en geen jailbreak op de telefoon.

Beleid afdwingen

Met Intune kan ook een verschil in beleid gemaakt en nageleefd worden tussen persoonlijke- en bedrijfsapparaten. Bijvoorbeeld zodat medewerkers wel hun e-mail kunnen lezen op persoonlijke apparaten, maar niet de projectdocumenten kunnen downloaden. Terwijl dit op de bedrijfsapparaten wel mogelijk is.
Intune biedt ook de mogelijkheid om Windows apparaten uit te rollen en te beheren. Ook is het mogelijk om applicaties te installeren en policies af te dwingen. Veel bedrijven stappen hier al naar over, maar een aantal bedrijven heeft nu ook nog System Center Configuration Manager. Vaak staan hier talloze applicaties in waardoor migratie vaak enige tijd vergt.

Vernieuwingen Intune

Op Microsoft Ignite 2019 zijn verscheidene vernieuwingen voor Intune aangekondigd. Zo is de menu structuur vooral een stuk duidelijker (en simpeler) geworden. Hierdoor zijn de acties die je wilt doen beter vindbaar.
Ook gaat Microsoft Intune en System Center Configuration Manager meer met elkaar verbinden. Dit gaan ze doen onder een nieuwe naam: Microsoft Endpoint Manager. Andere onderdelen van Microsoft Endpoint Manager zijn Desktop Analytics, Advanced Threat Protection en Azure Active Directory.

Kosten Intune

Intune is verkrijgbaar als losse service, als onderdeel van Enterprise Mobility + Security of als onderdeel van Microsoft 365.
Neem voor meer informatie over het beheer van mobile devices en/of de actuele kosten van de abonnementen contact op met Delta-N.

Jamie Greeve, Cloud Consultant