DevOpsHigh performing team

High performing team

team_250

Om als developer optimaal te presteren binnen een Scrum team is er uiteraard kennis nodig van het Scrum framework, maar je moet ook kennis hebben van de tooling die beschikbaar is om je te ondersteunen. Daarmee ben je er niet, want software ontwikkelen is een complex proces, waarbij niet alle uitdagingen vooraf op te lossen zijn. Welke kennis en vaardigheden heeft een hedendaagse ontwikkelaar nodig en hoe kun je je performance snel naar een hoger niveau brengen?

Het Scrum Framework

Ten eerste moet je het Scrum framework kennen. Je moet weten welke artifacts, evenementen en rollen er zijn. Het is de basis voor elke ontwikkelaar om dezelfde taal te spreken als je met elkaar aan de slag gaat. De taal (en Scrum) heeft ook een semantiek, een diepere betekenis. Dat is ook het geval met het Scrum framework. Het is voor developers zeer interessant om deze diepere betekenis achter het framework te leren en te begrijpen. Als je dezelfde taal spreekt en echt begrijpt wat er wordt bedoeld, dan haal je het maximale uit de communicatie.

ALM Tooling

Door stappen binnen het ontwikkelproces te automatiseren kan er meer tijd besteedt worden aan productontwikkeling. Dit vraagt kennis van de verschillende Microsoft ALM ontwikkeltools. In de praktijk blijkt echter dat op de werkvloer weinig tijd is om tool ervaring op te doen of om überhaupt te beoordelen of een tool het ontwikkelproces kan verbeteren. Dat is jammer, want de performance van een developer en uiteindelijk het een team, wordt ook bepaald door het gebruiken van professionele tools. Het doel achter Scrum is om zo veel mogelijk waarde te kunnen toevoegen aan het product. Oftewel ontwikkeltijd aan het product! Naast het grote nut, blijkt uit de praktijk dat het automatiseren van het ontwikkelproces ook nog eens erg leuk is.

Software development is complex

Ten derde is software ontwikkeling een complex vak. Het Scrum framework schrijft niet voor wat je precies moet doen in welke situatie, maar het stimuleert de communicatie. Complexe problemen zijn niet vooraf geheel en precies op te lossen. Zeker binnen softwareontwikkeling is de weg naar het eind niet recht en zijn er veel keuze momenten. Door open te commuceren, kennis uit te wisselen en van elkaar te leren bereik je hierin het beste resultaat.
Tegelijkertijd zijn er wel common practices waar je van kunt leren en die je professionalisme te verrijken.

Snel stappen zetten

In de praktijk blijkt dat er op de werkvloer weinig tijd is om Scrum beter te doorgronden, ervaring op te doen of om überhaupt te beoordelen of een tool het ontwikkelproces kan verbeteren.
Door een aantal dagen in een training te investeren kan het development naar een hoger niveau te brengen is. Scrum.org heeft met de Professional Scrum Developer Training speciaal voor developers een training ontwikkeld. Deze training geeft inzicht in wat belangrijk is voor de ontwikkeling van professionele .NET software. Door oefeningen en discussie over Scrum leer je de gedachten achter het ontstaan en het Scrum framework begrijpen.
In deze training doe je ook ervaring op met Developer tools. De training geeft je een eerste opstap om processen te automatiseren, waardoor er uiteindelijk meer tijd vrijkomt voor productontwikkeling.
Tijdens de interactieve training ervaar je dat communicatie & vertrouwen leidt tot transparantie, inspectie en adoptie. Daarbij maakt het inzichtelijk dat er common practices zijn. Denk aan Test Driven Development. Ook hier Scrum schrijft weer de wet niet voor. Het is aan het team om te ervaren, te delen en te beslissen. Leer nieuwe practices van elkaar en verrijk je professionalisme.

High performing team

De 3-daagse Applying Professional Scrum for Development training geeft de cursisten inzicht in wat belangrijk is voor de ontwikkeling van professionele .NET software; team, proces en tools. De training wisselt op een natuurlijke wijze de theorie en praktijk af. In de gerichte praktijk oefeningen ervaart de cursist wat Scrum echt betekent en hoe – in combinatie met juist gebruik van tools – dit leidt tot een high performing team.

Roderick Schoon, Professional Scrum Trainer