DevOpsEffectiviteit boven efficientie

Effectiviteit boven efficientie

teamwork-350

In mijn rol als agile coach of Scrum master krijg ik vaak de vraag : hoe maak je teams efficiënter?  Een logische vraag, zeker als je midden in een transitie naar agile zit.

De logica van de vraag zit in de mindset van mensen. Voor veel medewerkers is de nieuwe manier van werken in de vorm van een agile methode iets waar men niet gelijk alle ins en outs van kent. Dat betekent niet dat de methode niet voldoende is, maar dat de mensen nog niet de antwoorden hebben gevonden die ze nodig hebben om deze nieuwe methode te laten landen. Wat er dan gebeurt, is dat mensen zelf gaan zoeken naar antwoorden binnen de kennis die ze al wel hebben.

Waar komt die kennis vandaan? Meestal uit de waterval methode, waarvandaan de transitie is ontstaan. Doordat je in de traditionele waterval methode alles opdeelt in functies; eerst ontwerp, dan bouw en dan test, is efficiëntie belangrijk. Je kunt dan in dezelfde tijdspanne meer werk doen en er is geen afhankelijkheid van anderen zoals bijvoorbeeld in Scrum, waar je deze functies kort na elkaar of zelfs tegelijk nodig hebt. Dat is in ieder geval de perceptie.

 “It's like ten thousand spoons when all you need is a knife”

– Alanis Morisette in “Ironic”

Ik vind het persoonlijk veel interessanter om te zien hoe je teams effectiever maakt. Het gaat er namelijk om, dat je de klant zo goed en snel mogelijk waarde levert en dan is efficiëntie niet de meest correcte oplossing als je moet kiezen tussen die twee opties. Als je namelijk op een gegeven moment alleen maar testspecialisten hebt, is het meest efficiënte wat je kunt doen testen, maar als er geen applicatie is om te testen, is het op dat moment effectiever om de testers te laten ontwikkelen. Dat betekent niet dat je niet moet streven naar efficiëntie, maar dat je eerst moet kijken naar effectiviteit en als die effectiviteit vorm krijgt, dan ga je naar efficiëntie kijken.

Je hebt beide nodig om de zo vaak gewenste hyperproductiviteit te bereiken.
Teams die veel samenwerken op de manier zoals dit in bijvoorbeeld Scrum bedoeld wordt, zullen beginnen met effectiever worden voordat efficiëntie slagen gemaakt kunnen worden.
Het is wel de volgorde die aangehouden moet worden, je moet eerst ergens beter in worden, voordat je een doel sneller kunt bereiken.
Efficiency over Effectiveness

Agile principes

Als je kijkt naar de agile principes en werkwijzen die er zijn, zetten deze eerst in op effectiviteit:
- Agile principe: Our highest priority is to satisfy the customer through early and continuous delivery of valuable software.
- Minimum Viable Product
- Story mapping
- Fail fast/ learn quick
Allemaal voorbeelden van een focus op effectiviteit. Pas als je dat goed werkend hebt, kun je de efficiëntie verhogen.

EffectivenessBevind je jezelf dus in een positie waarin je je afvraagt of jij of jouw team efficiënt genoeg werkt? Denk dan eens na of het al effectief werkt. En zorg eerst dat het team effectiever wordt, voordat je veel energie gaat steken in het verhogen van de efficiëntie. Want ook in dit proces om je team beter te maken geldt: effectiviteit over efficiëntie.

Alex Roos, Agile coach/ Scrum Master