Driving DevOps

Driving DevOps visualVoor veel organisaties is DevOps een lastig te begrijpen term. Wat betekent het nu eigenlijk? Vaak hoor je dat het gaat om het weghalen van de muur tussen Development en Operations. Maar het is veel meer dan dat alleen. Bedrijven die software ontwikkelen moeten snel kunnen inspelen op de wensen van gebruikers. Dit stelt hoge eisen aan het ontwikkelproces. Om vaker en tegen een hogere kwaliteit te kunnen releasen is het noodzakelijk om het ontwikkelproces te stroomlijnen door het te optimaliseren en automatiseren. Om het concept DevOps begrijpelijk te maken en de inzet van DevOps practices te stimuleren hebben we dit visueel gemaakt: Driving DevOps.

Driving DevOps

Om het DevOps proces te verduidelijken hebben we voor een analogie met Formule 1 racen gekozen. Niet alleen vanwege de groeiende populariteit van deze sport, maar vooral vanwege de overeenkomsten met DevOps.

• Als kind begin je met racen in een zeepkist of skelter. Daarna stap je over naar een kart en in sommige gevallen uiteindelijk een Formule 1 auto. Je begint niet met het doel maar werkt hier naartoe. Dit geldt ook voor DevOps. Je wil de doorlooptijd van idee naar realisatie in productie reduceren tot enkele dagen of uren, maar als je begint met elke Sprint is dit al uitdaging genoeg. Heb je dat doel bereikt ga je weer verder kijken.

• Investeringen in verbeteringen zijn nooit klaar. Er is geen enkel moment dat je kunt zeggen: “Ik ben de beste dus nu ben ik klaar”. De concurrentie zit niet stil. Als jij nu de snelste auto van het circuit hebt, betekent dat niet automatisch dat dat volgend jaar nog zo is. Zelfs gedurende het seizoen worden verbeteringen doorgevoerd. En elke verbetering levert, hoe klein soms ook, winst op. Dit geldt ook voor DevOps, je kunt en moet continue verbeteren om voorop te blijven lopen. En hoe klein de winst soms lijkt, elke verbetering helpt om het proces van idee tot het moment dat het in productie draait sneller en beter te laten verlopen.

• Alles staat of valt met meten in de Formule 1. Hoe snel is de pitstop? Hoe laat heb je geremd voor deze bocht? Wat is de temperatuur van de banden? Hoeveel brandstof gebruik je en kun je harder of moet je langzamer? Ook in DevOps geldt dit. Wat is de kwaliteit van mijn software? Worden nieuwe features daadwerkelijk gebruikt? Wat zou de gebruiker van mijn product eigenlijk willen? Wat is de performance van mijn applicatie? Allemaal zaken die aangeven op welk onderdeel er winst valt te behalen en die weer input zijn voor het doorvoeren van verbeteringen.

• Veiligheid is in Formule 1 uiteraard enorm belangrijk. Neem bijvoorbeeld het wisselen van de banden, je moet er niet aan denken dat hier iets niet goed is vastgezet en dat je met 300 kilometer per uur een band verliest. En toch lukt het om dit elk jaar sneller te doen. Van tientallen seconden naar slechts enkele seconden. In DevOps is dit niet anders. Kwaliteit is een must, maar ook tegelijk met sneller software te leveren kun je de kwaliteit verhogen. Als je hoort dat iets niet sneller kan omdat dit de kwaliteit in gevaar brengt, weet je welk onderdeel je als eerste moet aanpakken!

25 DevOps Practices

Het circuit op de poster is ingedeeld in 8 sectoren naar de onderdelen die we binnen DevOps onderscheiden.

Plan - Code - Build - Test - Release - Deploy  - Operate - Monitor

DevOps

In elke sector worden 1 of meerdere DevOps practices uitgebeeld. In totaal zitten er 25 DevOps practices in de poster verborgen. We dagen je uit ze allemaal te vinden. Heb je ze alle 25 gevonden, laat het ons dan weten. We hebben dan ook nog een leuke prijs voor je!

De aanpak is uiteindelijk voor elke organisatie verschillend, maar de uitgebeelde practices spelen vaak een belangrijke rol. En… je bent nooit klaar! Het kan altijd beter! Een belangrijke verandering voor een organisatie is het onderkennen van dit onderdeel. Continue verbeteren! Er is altijd een volgende ronde, een nieuwe race of een nieuw seizoen!

Wil je DevOps binnen jouw organisatie naar een hoger niveau tillen? Vraag dan hieronder gratis de digitale 'Driving DevOps poster' aan en gebruik het als handvat om over DevOps practices te discussieren.

Webinar terugkijken

We verzorgen regelmatig webinars over uiteenlopende onderwerpen, zoals DevOps, Azure, de moderne werkplek en natuurlijk het Office 365 Journaal. We nemen onze webinars altijd op, waardoor het mogelijk is ze op een later moment terug te kijken.

Kijk een webinar terug
Webinar terugkijken

Blijf volledig op de hoogte