Cloud SolutionsDit wordt het jaar van Windows Virtual Desktop!

Als Microsoft Gold partner houden wij alle Microsoft ontwikkelingen in de gaten. Daar onder valt natuurlijk ook de Remote Desktop omgeving, oftewel Windows Virtual Desktop. Zeker dankzij de spring release zijn er enorme stappen gemaakt. Hierdoor is het product ook een grotere rol gaan spelen bij Delta-N. Door de verbeteringen op dit gebied denken wij dat 2021 het jaar van de Windows Virtual Desktop wordt.

Wat is Windows Virtual Desktop nou precies?

Het product is ook wel bekend onder de afkorting WVD. Daarnaast is het een Azure-Only dienst. Dit betekent dat elk onderdeel wat valt onder een Remote Desktop omgeving wordt afgenomen bij Microsoft Azure.

Wat de dienst uniek maakt is het aanbieden van een Windows 10 Multi-user omgeving. Deze omgeving is standaard voorzien van Office 365, inclusief programma’s zoals OneDrive en Teams. Dit zorgt voor een duidelijk en bekende werkomgeving. Waar je rekening mee moet houden is het onderhouden van de virtuele images waar de medewerkers op werken, dat is eigenlijk het enige wat er nog speelt bij het inrichten en afnemen van een omgeving. Hier komen we later in dit artikel nog op terug.

Wanneer is Windows Virtual Desktop interessant?

Het gebruik van WVD kan bedrijven onder andere helpen bij de volgende scenario’s:

  1. De overstap naar de moderne werkplek, maar met behoud van het gebruik van een aantal legacy applicaties;
  2. De overstap van een bestaande Remote Desktop en/ of Citrix omgeving;
  3. Het creëren van een veilige, eenduidige volledige Windows 10 desktop-omgeving, waarbij medewerkers gebruik kunnen maken van apparatuur naar keuze.

Onderhouden van de virtuele images

Zoals we eerder in de tekst hebben genoemd, is het onderhouden van virtuele images iets om rekening mee te houden. Virtuele images is de complete visuele weergave van een gecodeerd beeld. Dit komt voor op bijvoorbeeld een bepaalde versie van Windows waar de medewerkers vanaf werken.

Het onderhouden van virtuele images is altijd de grote (technische) uitdaging geweest bij Remote Desktop omgevingen. De inzet van third-party software kon hier bij helpen, maar nu heeft Microsoft hier een eigen oplossing voor: Azure Image Builder. Hiermee kunnen images eenvoudig voorzien worden van de benodigde applicaties en Windows updates en overige aanpassingen worden doorgevoerd.

Al deze stappen zijn met behulp van Azure DevOps te automatiseren, waardoor je in staat gesteld wordt om bij veranderingen / vernieuwingen aan het image deze eenvoudig aan een groep testgebruikers kan toekennen voordat de wijzigingen in productie worden gezet.

Applicatie packages

Middels de methodiek MSIX app attach ben je in staat om packages aan een image te koppelen, zonder dat de applicatie ook daadwerkelijk op deze omgeving wordt geïnstalleerd. De applicatie wordt als een virtuele disk aan het besturingssysteem gekoppeld. Dit zorgt er dan direct voor, dat het onderhoud aan de image ook afneemt aangezien je bij applicatie updates niet het gehele image meer hoeft bij te werken, maar alleen de package.

Printen

Daarnaast is er ook een andere praktische ontwikkeling doorgevoerd. Met de aankondiging van Microsoft Universal Print afgelopen Microsoft Ignite Conferentie, is het nu ook mogelijk om vanuit de WVD omgeving te printen naar willekeurige printers. Bij de oplossing is het hebben van een dedicated printserver, al dan niet On-premises, niet meer nodig. Dit resulteert in een volledig Cloud-Only gedreven printoplossing.

Laatste aankondigingen / verbeteringen

Verder zijn er nog een aantal andere interessante ontwikkelingen gaande, bijvoorbeeld:

  • RDP Shortpath: Deze techniek verbetert de gebruikerservaring enorm bij het gebruik van latency gevoelige applicaties;
  • Anti-screen beveiliging: deze optie zorgt dat je geen schermafdrukken kunt maken van een WVD-sessie. Met name bij hoge bedrijfsgevoelige informatie zorgt dit voor een extra beveiliging laag;
  • Start de VM bij connect: Deze optie zorgt ervoor dat persoonlijke desktops VM zelf opstart voor gebruik;
  • Insights: deze optie voor het verkrijgen van inzicht middels Azure monitor;
  • Officieel Microsoft examen (AZ-140): Oftewel een examen voor de IT-professional.

Wat komt er allemaal bij kijken om van start te gaan met Windows Virtual Desktop?

Aangezien WVD een Azure-only dienst is, zijn naast de gebruikelijke Windows licenties ook nog kosten als het gaat om Azure resources. Denk hierbij onder andere aan een aantal virtuele machines met de daarbij behorende capaciteit, opslag van gebruikersprofielen en netwerk infrastructuur.

Elke vraag of eis is anders. Het maken van een gedetailleerd kostenoverzicht is per klant verschillend. Bij het uitvoeren van een assessment zorgen wij er voor, dat deze kosten in een duidelijk overzicht worden weergegeven.

Assesment

Vanuit Delta-N kunnen wij helpen bij het opstellen van een gedegen en onderbouwd stappenplan. Met dit stappenplan komen we tot een Windows virtuele werkomgeving die voor elke medewerker beschikbaar is. Hoe dit eruit ziet is natuurlijk afhankelijk van uw eisen en wensen.

Dankzij onze gecertificeerde DevOps medewerkers zijn wij uitstekend in staat om de werkplek in te richten met Azure DevOps. Neem contact met ons op voor meer informatie.

  • Wil jij ook dagelijks de Moderne Werkplek implementeren? Bekijk vacatures!