UncategorizedDelta-N Raceway deel II

opbouw racebaanIn 2017 hebben wij als werknemers van Delta-N bedacht om een slotracebaan op te zetten, die we kunnen gebruiken op beurzen en evenementen. We merkten dat een activiteit veel aandacht trekt en zorgt voor veel mensen bij de stand.

Het idee van de Delta-N Raceway kwam, omdat deze goed te koppelen is aan nieuwe technieken. Denk daarbij aan echt functionele zaken als tijdsregistratie en een melding dat de race afgelopen is, maar ook toepassing van AI, softtware development en robotica. De data zal in Azure verwerkt worden en beschikbaar gesteld worden.

Omdat we de racebaan willen gebruiken als promotiemiddel hebben we een aantal richtlijnen en regels opgesteld. Een aantal daarvan zijn:  

  • Alleen Delta-N medewerkers mogen eraan werken, want we moeten kunnen vertellen wat we gedaan hebben.  
  • Vernieuwing moet iteratief zijn, elk evenement moet nieuwe functionaliteit hebben, zodat bezoekers van eerdere evenementen ook nieuwe onderdelen zien.  
  • Het moet altijd evenement-klaar zijn, we willen er door het jaar aan werken en niet alleen op het laatste moment net voor een evenement.  

Dit is deel II van een serie van blogs over de Delta-N Raceway.

Tijdsregistratie

Hoe meten we de rondetijden?

Het meten van een rondetijd is aan een aantal voorwaarden verbonden:

  1. Het mag de rondetijden niet beïnvloeden. Het gebruik van fysieke schakelaars was daarmee uitgesloten.
  2. De tijdsregistratie moet op de duizendste van een seconde nauwkeurig zijn.
  3. Het moet betrouwbaar zijn. Vooral dit laatste punt bleek door allerlei interferenties moeilijk betrouwbaar te krijgen.

Om te voldoen aan deze criteria, is er gekozen om gebruik te maken van een lightgate. Dit werkt op dezelfde manier als het poortje van je favoriete supermarkt. Onder de baan wordt een infrarood zender en ontvanger geplaatst.

lichtstralen - Delta-N Raceway deel II

Als een auto door de infrarode lichtstraal rijdt, wordt de staal doorbroken.

auto - Delta-N Raceway deel II

Hierna hoeft dit analoge signaal alleen nog omgezet worden naar een digitaal signaal. Om het analoge signaal om te zetten naar een digitaal signaal is gebruik gemaakt van een schmit trigger. Het voordeel is dat hiermee bijvoorbeeld ook de mogelijk ruis filtert van het analoge signaal.

Hieronder is de elektrische schema van de converter weergegeven.

Schema - Delta-N Raceway deel II

Het digitale signaal wordt opgevangen in een Arduino Nano en de tijd tussen de verschillende metingen wordt geregistreerd als een rondetijd. Deze micro controller werkt op 16 Mhz en kan door slim gebruik te maken de interrup routine van de micro controller zeer nauwkeurige tijdsmetingen doen die binnen de voorwaarde van de racebaan vallen.

Arduino Nano - Delta-N Raceway deel II

Blogposts

Regelmatig zullen wij nieuwe features toevoegen aan de Raceway. Wij vinden het interessant en leuk om aan te werken en daar schrijven we ook graag over. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkeling van onze racebaan, volg dan onze blogs over de Raceway.