Cloud SolutionsDe toekomst van SharePoint

DE TOEKOMST VAN SHAREPOINT

Future_of_SharePoint

Microsoft heeft afgelopen mei een event gehouden met als titel
The future of SharePoint’. Tijdens dit event heeft Microsoft haar visie op de toekomst van SharePoint gepresenteerd. Voor gebruikers van SharePoint erg belangrijk, omdat dit de kaders geeft hoe je SharePoint in kunt blijven zetten, nu en in de toekomst.

Eén van de meest kenmerkende wijzigingen is misschien nog wel dat SharePoint straks geen 'Sites' meer heet in Office 365 maar dat er straks weer gewoon 'SharePoint' op de Tile staat. De naam wordt weer met trots gedragen.

SharePoint wordt eenvoudiger

In het vernieuwde SharePoint is eenvoud een sleutelwoord. Het gebruik van SharePoint, het delen van documenten en samenwerken met elkaar moet nog eenvoudiger worden. Een vernieuwde interface, voor zowel desktop als mobiele devices, gaat hiervoor zorgen. De interface past in deze moderne tijd en is zeer intuïtief te gebruiken. Voor gebruikers van OneDrive for Business zal er zeker een grote mate van herkenning zijn. Voor SharePoint zijn ze doorgegaan op datzelfde pad.

Ook nieuwe manieren van interactie met SharePoint en automatisering van taken zorgen voor meer mogelijkheden en zijn eenvoudiger in het gebruik.

Veel van de nieuwe mogelijkheden zijn nog niet beschikbaar. Een beperkt aantal zaken zijn al uitgerold naar de ‘First release tenants’. Het merendeel zal echter pas in de loop van het komende half jaar beschikbaar komen in SharePoint Online. Voor on-premises installaties van SharePoint 2016 komen de nieuwe SharePoint features op termijn ook beschikbaar. Medio 2017 is daarbij afgegeven als richtlijn.

De hoofdpunten:

Nieuwe interface

De interface van SharePoint wordt helemaal aangepakt. Veel zal nog herkenbaar zijn, maar zal intuïtiever werken en sneller zijn. Alles gebeurt binnen de context waar je mee bezig bent. Zo is het bewerken van metadata gebruiksvriendelijker geworden.

Ook het maken van pagina’s nieuwe stijl heeft een hele nieuwe ervaring gekregen. De eenvoud in het maken en bewerken is ook hier doorgevoerd.

Mobiele app

Voor SharePoint komt een mobile app beschikbaar. Zo kun je onderweg straks eenvoudig bij je intranet, het nieuws, je teamsite, met apps werken en zoeken naar documenten en collega’s. De ervaring van de app sluit bijzonder goed aan met de ervaring van het intranet op je laptop of pc.

Integratie met Graph en Delve

Voor het nieuw SharePoint wordt sterk gebruik gemaakt van Graph en Delve. Zo worden op teamsites voor jou relevante documenten prominent getoond. En voor de vernieuwde SharePoint homepage wordt gebruik gemaakt van Graph en Delve voor het tonen van relevante sites. Zo hoef je niet meer te zoeken naar de sites die je vaak gebruikt.

Power Automate en Power Apps

Power Automate is een nieuwe en krachtige manier om processen te automatiseren in SharePoint. Hiermee kun je bijvoorbeeld eenvoudig een goedkeuringsproces starten voor een verlofaanvraag door een e-mail naar de manager. Ook het betrekken van andere Office 365 onderdelen als Outlook of CRM in je proces is bijzonder eenvoudig Microsoft Flow kun je straks direct vanuit SharePoint opstarten en configureren.

Power Apps is een tool waarmee je eenvoudig mobiele apps kunt maken en kunt verspreiden in je interne organisatie. Binnen enkele minuten heb je op basis van een SharePoint lijst een mobiele app gemaakt die jouw gebruikers in staat stelt om overal met SharePoint data te werken.

Development

Met het nieuwe development Framework en het beschikbaar maken van Webhooks, maakt Microsoft SharePoint beschikbaar voor iedere ‘moderne’ developer. Je hebt vrijwel geen speciale SharePoint kennis meer nodig om apps en integraties met SharePoint te kunnen maken.

Het SharePoint team heeft zelf het nieuwe Framework gebouwd voor de implementatie van bijvoorbeeld de nieuwe document bibliotheek. Het is ook de bedoeling dat die implementatie als open source beschikbaar wordt gesteld.

Enthousiast over de toekomst van SharePoint

Wij delen het hernieuwde enthousiasme over SharePoint dat is ontstaan binnen Microsoft én bij de gebruikers van SharePoint. We verwachten dan ook veel van de nieuwe mogelijkheden, waarvan het merendeel nog dit jaar beschikbaar zal komen. Wilt u weten wat dit nieuws voor u betekent of hoe u snel de beschikking krijgt over de nieuwe mogelijkheden, neem dan contact met ons op via 085 - 487 52 00.