DevOpsAzure DevOps Ninja

Azure DevOps Ninja – Verloren Work Items terugvinden

Vrij regelmatig krijg ik bij klanten de vraag: “Ik was laatst bezig met een Work Item en nu kan ik ‘m niet meer terugvinden, kun je helpen?”. Vaak is de informatie die men over het Work Item heeft nogal summier of foutief, wat het niet eenvoudiger maakt. Hieronder volgen een aantal strategieën om zo’n Work Item terug te vinden. Ik maak hierbij veel gebruik van Work Item Queries. Meer info daarover kun je hier vinden.

My Activity

My Activity laat de recente Work Item activiteit van de ingelogde gebruiker zien. Dit is de eenvoudigste optie om zaken terug te vinden. De optie is beschikbaar onder Boards > Work Items en dan via de uitklaplijst, waar My activity gekozen dient te worden. In het overzicht kan gefilterd worden om de zoekopdracht te verfijnen.

My Activity

Work Item Search

Work Item Search of Search in het algemeen zoekt organization breed door Azure DevOps heen. Het is de meest toegankelijke manier om naar Work Items te zoeken. Het zoekt door bijna alle velden heen en er zijn wat filter mogelijkheden. Hiervoor is geen kennis van queries nodig. Het invoerveld zit bovenin het scherm. Navigeer eerst naar de startpagina door op het Azure DevOps logo links bovenin te klikken. Voer de zoekterm in en druk op enter.

Open in de zoekresultaten de tab Work Item, vervolgens is een lijst met Work Items te zien die de zoekterm bevatten. Via Filters is het mogelijk om de zoekopdracht te verfijnen.

Queries

De volgende mogelijkheden zijn te gebruiken via Work Item Queries; een gestructureerde zoekopdracht, die ook opgeslagen kan worden. Om de Queries hub te openen; navigeer naar het Team Project en klik Boards > Queries.

Created by / Changed by

Een simpele manier is het zoeken op de persoon die het Work Item aangemaakt heeft of degene die het het laatst gewijzigd heeft. Dit kan gecombineerd worden met methodes die hierna genoemd worden. Kies het veld Created By en selecteer een gebruiker aan de rechterkant:

Created by

[Field] “was ever”

Azure DevOps houdt volledige historie bij van Work Items. Dat maakt het ook mogelijk om op een beperkte set velden te kunnen zoeken op historische waardes. Als we dan het veld uit de vorige paragraaf gebruiken (in dit geval Changed By), dan kun je feitelijk filteren op alle historische auteurs van het betreffende Work Item:

Search across team projects

Queries zoeken standaard alleen binnen het Team Project waarin ze aangemaakt worden. Het vinkje rechts bovenin Query across projects schakelt dat filter uit en zorgt ervoor dat er door alle Team Projects heen gezocht wordt. Dit vergroot uiteraard de kans om het betreffende Work Item terug te vinden.

Search across team projects

Recycle bin

Azure DevOps heeft een Recycle bin voor Work Items. Dat betekent dat wanneer een Work Item verwijderd wordt, deze eerst in de Recycle bin terecht komt. Als de Recycle bin geleegd wordt door bijvoorbeeld een beheerder, dan is het Work Item helaas definitief weg. De Recycle bin is te vinden door te klikken op Boards > Work Items > … > Recycle bin. In de Recycle bin zelf kan dan weer gefilterd worden;

Recycle bin

Conclusie

Er zijn diverse manieren om Work Items terug te vinden. Zowel via gestructureerde als ongestructureerde zoekopdrachten. In mijn ervaring is het item altijd wel terug te vinden met een beetje inventief zoeken. Work Items die daadwerkelijk volledig verwijderd zijn komt heel weinig voor. Steek er dus een beetje extra moeite in, die moeite wordt meestal terugverdiend!

Fokko Veegens, DevOps Consultant

  • Wil jij ook werken aan een Modern Ontwikkelproces bij klanten? Bekijk vacatures!