Cloud SolutionsAzure aankondigingen op Microsoft Ignite

Azure Announcements Microsoft IgniteVan 24 tot en met 28 September heeft Microsoft zijn jaarlijks terugkerende Ignite evenement gehouden in Orlando. Het evenement is bedoeld om te horen wat de visie van Microsoft is en om meer te weten te komen over de producten en diensten welke zij te bieden hebben. Op het evenement zijn meer dan 1.700 sessies gehouden waarbij professionals de laatste inzichten kunnen krijgen van de Microsoft producten en diensten en leren hoe deze in te zetten en te gebruiken. In dit blog ga ik in op de aankondigingen rondom Microsoft Azure.

Intelligent Cloud

Op het gebied van Azure ging het in hoofdlijnen om de “Intelligent Cloud” en “Intelligent Edge”. Microsoft liet zien wat zij te bieden hebben in de Cloud, zowel public als private en uiteraard hybride. Daarnaast ligt er bij Microsoft ook een aardige focus op IoT (de edge). Intelligent staat uiteraard voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI).

Intelligent CloudHet aanbod aan informatie is natuurlijk overweldigend en we hebben hieronder voor een aantal onderwerpen interessante aankondigingen voor u neergezet.

Compute

Om het mogelijk te maken alle denkbare workloads op het Azure IaaS platform te kunnen draaien, heeft Microsoft een aantal nieuwe Virtual Machine series geïntroduceerd:

Daarnaast werd ook aangehaald dat ook grote SAP HANA implementatie op het Azure platform kunnen draaien middels hun M-series virtual machines welke ook door SAP gecertificeerd zijn: https://azure.microsoft.com/nl-nl/blog/m-series-certified-for-sap-hana-and-available-worldwide/

Storage

Op het gebied van storage heeft Microsoft ook niet stil gezeten. De standaard SSD disks zijn nu algemeen beschikbaar en bieden standaard opslag met lagere latency. Voor nog lagere latency, veel IOPS en hoge bandbreedte heeft Microsoft de Ultra SSD disks geïntroduceerd:

Voor de overdracht van data van en naar de Azure Cloud zijn er de Azure Data box oplossingen. Hiermee kun je grote hoeveelheden data offline in 1 keer overzetten naar Azure. Voor online dataoverdracht zijn er de Data box edge en Data box gateway oplossingen, waarmee data eerst gecontroleerd en eventueel getransformeerd kan worden voordat het naar de Cloud getransporteerd wordt.

Networking

Als we kijken naar networking, heeft Microsoft zijn aanbod uitgebreid met een aantal interessante diensten. Middels Virtual WAN kun je op een globale schaal je vestigingen met elkaar verbinden op basis van VPN terwijl je gebruik maakt van het globale netwerk van Microsoft. Virtual Firewall biedt een statefull firewall als een service welke geïntegreerd is met Azure diensten zoals Azure Monitor voor logging en monitoring. Voor ExpressRoute is er een snelle 100Gbps optie beschikbaar en ExpressRoute Global Reach geeft je de mogelijkheid om net als Virtual WAN je vestigingen met elkaar te verbinden, maar dan op basis van ExpressRoute. Met Azure Virtual Network TAP kun je verkeer van en naar een virtuele machine laten spiegelen naar een ander punt in het netwerk om zodoende het netwerkverkeer te kunnen analyseren.

Software

Microsoft heeft Windows Server 2019 uit de preview gehaald en beschikbaar gesteld. Ook hebben ze de nieuwe versie van SQL Server aangekondigd, versie 2019. Deze versie integreert o.a.met Apache Spark en het Hadoop Distributed File System. Hierdoor komen gestructureerde en ongestructureerde data bij elkaar om te kunnen gebruiken bij (big) data analytics.

Over Big gesproken, Microsoft heeft ook Azure SQL Database Hyperscale aangekondigd waarbij databases tot 100TB aan data ondersteund worden.

Voor alle updates, waaronder ook IoT, Analytics, Security en containers, kun je hier terecht: https://azure.microsoft.com/en-us/updates/ignite/

Erik Kooijman, Cloud Infrastructure Architect