Angular4, omdat je niet kunt achterblijven
Langzaamaan komt het development met Angular4 op gang. Zo ook de verbeterde versies van het framework zelf.
Angular is een javascript framework voor dynamische webapplicaties. Het maakt het makkelijker voor backend ontwikkelaars om ook front-end ontwikkeling te doen. Niet alleen user interactie, maar ook databinding is erin opgenomen, waardoor het ook geschikt is voor bijvoorbeeld CRUD operaties.
In september 2016 is Angular2 uitgekomen en in maart 2017 Angular4. Waarbij de Angular2 niet een update is van 1, maar een compleet nieuwe versie en waarbij Angular4 een update met verbeteringen is van Angular2.
De meningen over Angular4 zijn sterk verdeeld. Dat begrijp ik ook wel. Het is totaal nieuw. Enig referentie aan Angular1 moet overboord gegooid worden, anders krijg je het lastig. Naarstig zijn de Angular1 ontwikkelaars op zoek naar overeenkomstigheden of principes, maar dat alles is ver te zoeken.
Waarom Angular4
Wat is er fijn aan Angular4? Om te beginnen de combinatie met TypeScript. Typesafety, Intellisense en de herkenbare syntax is heel welkom in TypeScript, in het bijzonder voor de minder ervaren javascript developers. In Angular1 was de combinatie met TypeScript nog een kwestie van pionieren, mede omdat er weinig referentie materiaal te vinden was. Je hield je aan de Angular styleguide van John Papa en mengde daar TypeScript in op de beste manier die je kon vinden. Referentiemateriaal was schaars. Nu is het gelukkig andersom en dat leidt tot betere, leesbaardere scripts.
Sterke punten Angular 4
De leesbaarheid en onderhoudbaarheid zijn enkele van de belangrijkste punten die pleiten voor Angular4. Vanwege de modulaire opbouw door alle applicatie onderdelen te verdelen over modules en componenten is het beter geschikt voor de grotere front-end applicaties. Blokken HTML markup met achterliggende bijbehorende scripts vormen op zichzelf staande componenten die hergebruikt kunnen worden. De mogelijkheid (of eigenlijk bedoeling) van de gescheiden HTML markup, CSS styling en JS scripts zorgt ervoor dat je dicht bij de W3C richtlijnen kunt blijven.
Nadelen Angular4
Wat is er minder fijn aan Angular4? De tijdsinspanning die het kost voor de inrichting is relatief groot, is mijn ervaring tot nu toe. De leercurve is stijl, de documentatie nog niet toereikend. Voor de configuratie en opbouw van een nieuwe applicatie moet je tijd incalculeren. Omdat Angular4 ook gericht is op grote front-end applicaties zullen er onderdelen zijn die meer bieden dan je nodig hebt, die het geheel complexer maken. Naast de versie hel van de verschillende plugins en componenten moet je wennen aan de nieuwe structuur, de nieuwe methodes en technieken en aan de foutmeldingen. De melding zelf is meestal veelzeggend, alleen de oplossing of de reden is vaak nog niet voor de hand liggend.
Ik denk dat iedereen nog een beetje moet wennen aan Angular4.
Ook dagelijks werken met de nieuwste tools en technieken? Wij zoeken regelmatig nieuwe (Angular) developers. Kijk voor meer informatie bij onze vacatures.