Delta-NAls (Scrum) team werken we thuis en nu?

We kunnen er niet om heen. Het Corona virus heeft ons hele land in de greep. Wat betekent dat voor Scrum teams en de verschillende Scrum events? Onze agile coaches hebben ervaring met het werken met remote teams en willen je zo lang de Corona maatregelen van kracht zijn gratis adviseren.  Zo kun je je teams beter maken en houden tijdens de periode dat we allemaal thuis moeten werken.

Werken op afstand

Scrum m eetings vanuit huis

Waar we normaal allemaal ’s-ochtends het huis uit gaan om naar kantoor te gaan en daar met elkaar de meetings te hebben in één ruimte, moeten we nu massaal thuisblijven. Natuurlijk hebben we wel eens iemand in conference call gehad, maar dat was er maar één of misschien twee. Nu moet in eens iedereen inbellen, hoe gaan we dat doen?

Gelukkig hebben we in Nederland één van de beste netwerken liggen als het gaat over internet. Thuiswerken hoeft dus niet echt een probleem te zijn. Door alleen te kijken naar de technische oplossing, gaan we echter wel voorbij aan de menselijke kant: hoe gaan we met elkaar om in onze meetings, zowel één-op-één als in een grotere groep?

Een aantal tips, waaraan je, naast onze hulp, kunt denken in zulke gevallen zijn:

  • Denk aan je mute-knop, wanneer hij uit en aan moet staan. Een achtergrond geluid in dezelfde ruimte is lang niet zo storend als een achtergrond geluid aan de andere kant van de lijn. (denk dus ook aan het gebruik van je radio).
  • De non verbale signalen zijn een stuk minder. Zelfs als je een video call op zet, mis je veel signalen die je in dezelfde ruimte zo zou zien. Wees hier bewust in bij je communicatie.
  • In de lijn daarmee: zorg dat je mensen uit laten praten. De non-verbale signalen, ofat iemand klaar is mijn zijn of haar verhaal, zijn een stuk minder duidelijk dan wanneer je in dezelfde ruimte bent.

Kijk hier voor meer tips voor thuiswerken met Teams.

Remote Scrum events

En dan hebben we ook nog de Scrum events

De Daily Scrum klinkt nog logisch: één iemand deelt zijn scherm en we gaan door de sprint backlog heen om te zien hoe we ervoor staan. Kunnen we hier meer uithalen in deze tijd? En kunnen we daar ook nog wat aan hebben wanneer we weer met zijn allen in dezelfde ruimte kunnen zijn?

De Sprint Planning kunnen we ook nog doen met één persoon die het scherm deelt. We hebben technisch de sprint planning gedaan, maar kunnen we er meer uithalen? En wat leren we hiervan als we weer terug op kantoor zijn?

Voor Refinement en de Sprint Review geldt bijna hetzelfde, namelijk: hoe kunnen we het technisch doen? Hoe snel kunnen we van scherm wisselen als iemand anders wat wil demonstreren? En hoe houden we een grotere groep mensen ordelijk via de conference call? Hoe kunnen we iets extra’s bieden aan onze stakeholders, zodat de juiste keuzes gemaakt kunnen blijven worden?

En als laatste de Sprint retrospective: Niet altijd het meest geliefde evenement binnen het team, en nu ook nog remote. Hoe houd je iedereen lang genoeg geïnteresseerd om een goede uitkomst te hebben van de retrospective? Hoe kun je verbeterpunten uit de retrospective halen om het team ook remote te verbeteren? En wat kun je hier weer van meenemen als we allemaal weer bij elkaar in dezefde ruimte zitten?

Hoe doen we dit als we remote werken?

Onze agile coaches hebben ervaring met het werken met remote teams en willen je gratis helpen om je teams beter te maken en houden tijdens deze periode waarin we allemaal gedwongen vanuit huis werken. We kunnen bijvoorbeeld meekijken met jullie sessies, één-op-één gesprekken hebben over mogelijkheden of voorbereidingen en wat verder mogelijk is.

Natuurlijk gebeurt alles remote, want wij werken net zo thuis als jij.

Neem contact met ons op voor gratis advies en hulp:

Marcel Groennou

Alex Roos