DevelopmentAanpakken van legacy-systemen is niet eng

We hebben allemaal wel zaken in ons werk die we het liefst nog even voor ons uitschuiven. Bijvoorbeeld wegens tijdgebrek, omdat we de taak saai vinden of omdat we er vanwege de complexiteit en/of risico’s als een berg tegenop zien. Dat laatste zien we veel gebeuren bij organisaties die (een deel van) hun legacy systemen moeten moderniseren. Die angst is grotendeels onterecht en we leggen graag uit waarom.Aanpakken van legacy-systemen is niet eng

Dilemma

We snappen die angst of bezorgdheid overigens heel goed. Als organisatie weet je enerzijds best dat je een keer ‘over’ moet, omdat systemen anders vroeg of laat gaan vastlopen. De vergelijking met een tikkende tijdbom klinkt niet prettig, maar is in veel gevallen wel terecht. Zo loop je met verouderde applicaties vanwege wegvloeiende kennis risico’s ten aanzien van beveiliging en loop je operationeel tegen beperkte schaalbaarheid en gebrekkig onderhoud aan. De oplopende kosten voor nieuwe business value komen daar nog eens bij. Anderzijds moet jouw organisatie ook vandaag en morgen ‘gewoon’ blijven draaien. Dat lijkt te wringen.

Roadmap voor modernisering

De praktijk, en vooral onze ervaring met klanten die al eerder de overstap maakten, toont aan dat korte en langere termijn prima samen kunnen. En dat moderniseren van legacy systemen lang niet zo lastig hoeft te zijn als het lijkt. We brengen ter voorbereiding al jouw applicaties uitgebreid in kaart en beoordelen die in termen van de huidige staat waarin ze verkeren, hoe het development team ervoor staat, hoe vaak de applicaties worden gewijzigd (volatiliteit) en wat de business waarde van elke applicatie is (impact/bijdrage aan organisatie dan wel rendement, aantal gebruikers e.d.). Dit levert het inzicht op waar modernisering het meest loont ( ‘quick wins’). Vervolgens maken we een roadmap om de modernisering uit te rollen.

De juiste aanpak

Qua aanpak kan er uit ruwweg drie opties worden gekozen:

  1. ‘Big Bang’. Hierbij bouwen we de hele applicatie opnieuw op en maken we voor een snelle start gebruik van elementen als project templates, snippets en diverse (cloud) componenten waaronder PaaS (Platform as a Service). Deze aanpak is alleen geschikt voor applicaties die in erbarmelijke staat verkeren, maar wel voldoende business value leveren. Alleen de relevante functionaliteit wordt overgenomen.
  2. Gefaseerd. Bij deze aanpak, die het meest wordt toegepast, worden onderdelen van applicaties als het ware ‘losgeweekt’ of geïsoleerd en in een nieuw jasje (nieuwe omgeving) geplaatst. Hierdoor kan eerder worden geprofiteerd van de business waarde en verloopt het adoptieproces sneller omdat het resultaat direct zichtbaar is. Zo hebben we voor een klant een applicatie in een SaaS-jasje gehesen en van een gebruiksvriendelijkere interface voorzien, maar is de rekenkern intact gelaten.
  3. Alleen nieuwe functionaliteit toevoegen (Proof of Concept). Hierbij worden nieuwe kanalen aangeboord en met behulp van API’s (Application Programming Interface) aan een bestaande database gekoppeld. Een concreet voorbeeld is een logistiek bedrijf dat voortaan diverse warehouse-activiteiten registreert via Progressive Web Apps op smartphones.

De juiste techniek

Waar mogelijk adviseren we een bestaand (standaard) product te gebruiken (‘buy before make’). Is dit niet beschikbaar, en dat is vaak het geval, dan ligt een maatwerkoplossing voor de hand. Om het beste voor de klant te bewerkstelligen, komen we vaak op een hybride architectuur uit waarbij de ogenschijnlijke tegenpolen maatwerk en standaard elkaar aanvullen. Hierbij combineren we de voordelen van maatwerk (lean, kostengedreven, geen consessies) met vrij beschikbare PaaS-technologie alsmede services en componenten van bijvoorbeeld Azure en GitHub dan wel met low-code techniek. Die laatste is vooral effectief voor bijvoorbeeld eenvoudige user stories en onderhoudsschermen.

Wil of kun jij modernisering eigenlijk niet langer uitstellen en wil je weten wat voor jouw organisatie de juiste aanpak en technieken zijn? Neem dan contact met ons op via info@delta-n.nl of bel 085 487 52 00. Vraag meteen naar enkele referenties, want je bent bepaald niet de eerste die ‘over’ gaat.

  • Applicatie-modernisering-banner