DevelopmentAanpakken van legacy-systemen is niet eng

We hebben allemaal wel zaken in ons werk die we het liefst nog even voor ons uitschuiven. Bijvoorbeeld wegens tijdgebrek, omdat we de taak saai vinden of omdat we er vanwege de complexiteit en/of risico’s als een berg tegenop zien. Dat laatste zien we veel gebeuren bij organisaties die (een deel van) hun legacy systemen moeten moderniseren. Die angst is grotendeels onterecht en we leggen graag uit waarom.

Aanpakken van legacy-systemen is niet eng

De risico's van verouderde applicaties

We snappen die angst of bezorgdheid overigens heel goed. Als organisatie weet je enerzijds best dat je een keer ‘over’ moet, omdat systemen anders vroeg of laat gaan vastlopen. De vergelijking met een tikkende tijdbom klinkt niet prettig, maar is in veel gevallen wel terecht. Zo loop je met verouderde applicaties vanwege wegvloeiende kennis risico’s ten aanzien van beveiliging en loop je operationeel tegen beperkte schaalbaarheid en gebrekkig onderhoud aan. De oplopende kosten voor nieuwe business value komen daar nog eens bij. Anderzijds moet jouw organisatie ook vandaag en morgen ‘gewoon’ blijven draaien. Dat lijkt te wringen.

Roadmap voor modernisering

De praktijk, en vooral onze ervaring met klanten die al eerder de overstap maakten, toont aan dat korte en langere termijn prima samen kunnen. En dat moderniseren van legacy systemen lang niet zo lastig hoeft te zijn als het lijkt. We brengen ter voorbereiding al jouw applicaties uitgebreid in kaart en beoordelen die in termen van de huidige staat waarin ze verkeren, hoe het development team ervoor staat, hoe vaak de applicaties worden gewijzigd (volatiliteit) en wat de business waarde van elke applicatie is (impact/bijdrage aan organisatie dan wel rendement, aantal gebruikers e.d.). Dit levert het inzicht op waar modernisering het meest loont ( ‘quick wins’). Vervolgens maken we een roadmap om de modernisering uit te rollen.

De juiste aanpak

Qua aanpak kan er bij applicatie modernisering uit ruwweg drie opties worden gekozen:

  1. ‘Big Bang’. Hierbij bouwen we de hele applicatie opnieuw op en maken we voor een snelle start gebruik van elementen als project templates, snippets en diverse (cloud) componenten waaronder PaaS (Platform as a Service). Deze aanpak is alleen geschikt voor applicaties die in erbarmelijke staat verkeren, maar wel voldoende business value leveren. Alleen de relevante functionaliteit wordt overgenomen.
  2. Gefaseerd vernieuwen. Bij deze aanpak, die het meest wordt toegepast, worden onderdelen van applicaties als het ware ‘losgeweekt’ of geïsoleerd en in een nieuw jasje (nieuwe omgeving) geplaatst. Hierdoor kan eerder worden geprofiteerd van de business waarde en verloopt het adoptieproces sneller omdat het resultaat direct zichtbaar is. Zo hebben we voor een klant een applicatie naar de cloud gemigreerd en van een gebruiksvriendelijkere interface voorzien, maar is de rekenkern intact gelaten.
  3. Nieuwe functionaliteit toevoegen. Hierbij worden moderne kanalen aangeboord en met behulp van API’s (Application Programming Interface) aan een bestaande database gekoppeld. Denk bijvoorbeeld aan het toegankelijk maken van een verouderd systeem via een moderne app. Een mooi voorbeeld hiervan is ons project bij Kamps Transport, waar door de toevoeging van een App aan een bestaand systeem een enorme tijdwinst gerealiseerd is.

De juiste techniek

Waar mogelijk adviseren we een bestaand (standaard) product te gebruiken (‘buy before make’). Is dit niet beschikbaar, en dat is vaak het geval, dan ligt een maatwerkoplossing voor de hand. Om het beste voor de klant te bewerkstelligen, komen we vaak op een hybride architectuur uit waarbij de ogenschijnlijke tegenpolen maatwerk en standaard elkaar aanvullen. Hierbij combineren we de voordelen van maatwerk (lean, kostengedreven, geen consessies) met vrij beschikbare PaaS-technologie alsmede services en componenten van bijvoorbeeld Azure en GitHub dan wel met low-code techniek. Die laatste is vooral effectief voor bijvoorbeeld eenvoudige user stories en onderhoudsschermen.

Wil je meer weten over het aanpakken van legacy systemen? Download dan hier ons whitepaper over applicatie modernisering.

Wil of kun jij modernisering van die verouderde applicatie niet langer uitstellen en wil je weten wat voor jouw situatie de juiste aanpak is? Neem dan contact met mij op via info@delta-n.nl of bel 085 487 52 00. Vraag meteen naar enkele referenties, want je bent bepaald niet de eerste die ‘over’ gaat.

Aleksander van 't Hooft, Manager Development

  • Wil jij ook dagelijks Mederne Applicaties bouwen? Bekijk vacatures!