DevOps7 valkuilen die u moet vermijden voor een effectieve DevOps-transformatie


Weet u niet hoe u moet beginnen met DevOps? Doet u al DevOps, maar is er sprake van belemmeringen of weerstand onder medewerkers? Denkt u dat DevOps veel te veel tijd kost? Of ziet u het simpelweg niet zitten om te veranderen? Stuk voor stuk begrijpelijke vraagstukken. Want bij een DevOps-transformatie komen heel wat uitdagingen kijken. In deze blog zetten we zeven veelvoorkomende valkuilen op een rij, zodat u deze kunt vermijden!

1. Lukraak beginnen

Veel organisaties zijn bekend met de term ‘DevOps’. Het probleem? Ze hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt. Daarom pakken ze lukraak een van de DevOps-practices op – en dan gaat het vaak verkeerd. Vergelijk het maar eens met het bouwen van een auto: wie zonder carrosserie met het stuur begint, is gedoemd tot falen. Waar u wél moet beginnen kunt u het beste met een expert bekijken. Die kan beoordelen in welke fase uw organisatie zich bevindt.

2. Focussen op tools

Het is verleidelijk om u te laten leiden door tools. Want die zijn toch onmisbaar voor een DevOps-transformatie? Klopt, maar uw processen en mensen staan altijd voorop. Tools zijn secundair.

3. Te veel tegelijk implementeren

De DevOps-transformatie níet Agile aanpakken leidt vaak tot problemen. Als u de zaken een voor een oppakt, kunt u tussentijds meten en – waar nodig – bijsturen.

4. De cultuur niet meenemen

Vaak brengt DevOps een behoorlijk ingrijpende cultuurverandering met zich mee. Wie dit negeert, stuurt aan op een mislukking. Het is cruciaal om de cultuur vanaf de eerste dag te belichten. Uw centrale vraag: ‘Wat betekent de implementatie van DevOps voor onze mensen?’ Neem uw medewerkers mee in de wijzigingen en geef hen inspraak. Het principe van DevOps is dat het werkzaamheden en processen voor iedereen makkelijker maakt. Als mensen dit niet zo ervaren, is de gekozen weg niet de juiste.

5. Checklists en runbooks bijhouden

Hier kunnen we kort over zijn: wie met checklists en runbooks werkt, doet niet aan DevOps. Binnen een solide DevOps-organisatie en goed ingerichte processen zijn zaken dusdanig geautomatiseerd dat het bijhouden van lijsten en draaiboeken overbodig is.

6. Onafgemaakt werk vooruitschuiven

Onafgemaakt werk doorschuiven naar de volgende iteratie werkt niet. Dit moet terug naar de backlog, omdat andere taken in de tussentijd mogelijk belangrijker zijn geworden. Vraag uzelf telkens af of het beoogde werk nog steeds dezelfde waarde heeft. Mogelijk heeft ander werk meer waarde en prioriteit. Dit zou betekenen dat doorschuiven niet de beste beslissing is.

7. Development- en operationsafdelingen scheiden

Als development en operations als twee gescheiden units werken, doet dit de ontwikkelingscyclus van het product geen goed. Development kent de implicaties van softwareonderhoud niet, terwijl operations niet op de hoogte is van de impact van softwarewijzigingen. Voor een effectieve DevOps-aanpak is het nodig dat deze afdelingen de handen ineenslaan en de verantwoordelijkheid voor het product delen.

Herkent u de bovenstaande valkuilen? Of wilt u deze koste wat kost vermijden? Neem gerust contact met ons op. Wij komen graag eens langs voor een vrijblijvende kennismaking.

Meer weten over hoe u Azure en Azure DevOps benut om DevOps te implementeren of te versnellen? Download dan de whitepaper DevOps in de cloud.