DevOps7 valkuilen die u moet vermijden voor een effectieve DevOps-transformatie

7 valkuilen die u moet vermijden voor een effectieve DevOps-transformatie
Wie vandaag de beste is, hoeft dat morgen niet meer te zijn. Bedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond, waardoor de markt razendsnel verandert. Als u niet oppast, wordt u voorbijgestreefd. Om slagvaardig te worden en blijven is het belangrijk uw software ontwikkelproces te blijven verbeteren, ook wel bekend als DevOps. Maar let op, er zijn een aantal valkuilen die u moet vermijden.

1. Focussen op tools

Het is verleidelijk om u te laten leiden door tools. Want die zijn toch onmisbaar voor een DevOps-transformatie? Klopt, maar uw processen en mensen staan altijd voorop.

2. De cultuur niet meenemen

Vaak brengt DevOps een behoorlijk ingrijpende cultuurverandering met zich mee. Wie dit negeert, stuurt aan op een mislukking. Het is cruciaal om de cultuur vanaf de eerste dag te belichten. Uw centrale vraag: ‘Wat betekent de implementatie van DevOps voor onze mensen?’ Neem uw medewerkers mee in de wijzigingen en geef hen inspraak. Het principe van DevOps is dat het werkzaamheden en processen voor iedereen makkelijker maakt. Als mensen dit niet zo ervaren, is de gekozen weg niet de juiste.

3. Checklists en runbooks bijhouden

Hier kunnen we kort over zijn: wie met checklists en runbooks werkt, doet niet aan DevOps. Binnen een solide DevOps-organisatie en goed ingerichte processen zijn zaken dusdanig geautomatiseerd dat het bijhouden van lijsten en draaiboeken overbodig is.

4. Onafgemaakt werk vooruitschuiven

Onafgemaakt werk doorschuiven naar de volgende iteratie werkt niet. Dit moet terug naar de backlog, omdat andere taken in de tussentijd mogelijk belangrijker zijn geworden. Vraag uzelf telkens af of het beoogde werk nog steeds dezelfde waarde heeft. Mogelijk heeft ander werk meer waarde en prioriteit. Dit zou betekenen dat doorschuiven niet de beste beslissing is.

5. Development- en operationsafdelingen scheiden

Als development en operations als twee gescheiden units werken, doet dit de ontwikkelingscyclus van het product geen goed. Development kent de implicaties van softwareonderhoud niet, terwijl operations niet op de hoogte is van de impact van softwarewijzigingen. Voor een effectieve DevOps-aanpak is het nodig dat deze afdelingen de handen ineenslaan en de verantwoordelijkheid voor het product delen.

6. Te veel tegelijk implementeren

De DevOps-transformatie níet Agile aanpakken leidt vaak tot problemen. Als u de zaken één voor één oppakt, kunt u tussentijds meten en – waar nodig – bijsturen.

7. Zomaar beginnen

Veel organisaties zijn bekend met de term ‘DevOps’. Het probleem? Ze hebben de klok horen luiden, maar weten niet waar de klepel hangt. Daarom pakken ze willekeurig één van de DevOps-practices op – en dan gaat het vaak verkeerd. Vergelijk het maar eens met het bouwen van een auto: wie zonder carrosserie met het stuur begint, is gedoemd tot falen.

Waar u wel moet beginnen? Dat weet u pas als u weet waar u nu staat. Meten is hiervoor een goede methode. Wij hebben een Online DevOps Meting ontwikkeld die u een compleet en objectief beeld van uw DevOps prestaties geeft en een minimale impact heeft op uw dagelijkse operatie. Kijk nu welke inzichten een DevOps Meting u biedt door de voorbeeldrapportage te downloaden of vraag direct een gratis DevOps meting aan.